Home Aktualitások Újságcikkek Mi az a D-vitamin? És különben is mire jó?
Nyomtatás E-mail

Mi az a D-vitamin? És különben is mire jó?

A világ első országos, reprezentatív D-vitamin kutatását végezték el Magyarországon, melyből kiderült, hogy a magyar lakosság 95%-a D-vitamin hiányban szenved.

Maga a D3-vitamin egy létfontosságú hormon előanyaga, melyről az utóbbi évek kutatásai során egyértelműen bebizonyosodott, hogy a csontok épségének megőrzésén kívül számos egyéb funkciót is ellát a szervezetben. Szerepet játszik például az immunrendszer egészséges működésében is. Pótlásáról ezért különösen fontos a téli időszakban gondoskodnunk, vizsgálatok támasztják alá ugyanis, hogy a D-vitamint rendszeresen szedők körében jóval alacsonyabb számban fordul elő influenza és egyéb légúti megbetegedés. A D-vitamin ezen kívül szerepet játszik az allergiás ekcéma és allergiás asztma kialakulásának megelőzésében is.

 Magyarországon márciustól októberig naponta 15 perces, az arcot és a fedetlen végtagokat érintő, 10-15 óra közötti direkt napsugárzás szükséges a megfelelő D-vitamin-szint eléréséhez. Ugyanakkor D-vitamin-hiány az év bármely szakában előfordulhat- a magas faktorszámú naptejek miatt, továbbá azért, mert sokan még nyáron sem tartózkodnak eleget a szabadban. A pótlásra októbertől már mindenképpen szükség van, ugyanis a nyáron eltárolt „napfény" vitamin készleteinket körülbelül 6 hét alatt feléljük, így az őszi-téli hónapokra, akár már október vagy november végére – a D-vitamin pótlása nélkül – az emberek D-vitamin szintje vészesen alacsonyra süllyedhet, ami komoly egészségügyi kockázatokkal jár.

Alacsony D-vitamin szint jele lehet: a bőr sápadtsága, fokozott hajlam a csonttörésre, izomzat tónusának csökkenése, fogzás és mozgásfejlődés késése/foghullás, gennyes fog, fogíny-gyulladások, gyakori légúti fertőzések, alvászavar, pesszimizmus, ideg zavarok, ingerlékenység, izgatottság, fáradtság.

A szervezetben jelenlévő D-vitamin mennyisége vérvizsgálattal kimutatható. A tapasztalat az, hogy az így kapott értékek rendszerint jóval a normál tartományban megadott értékek alatt vannak, nemcsak hazánkban, de világszerte is gyakori a D-vitamin hiány. A vérvizsgálat mellett csontsűrűség mérés, vagy más néven denzitometria is végezhető, gyermekkorban is. A fájdalmatlan vizsgálat nyomon követésre, a bevezetett terápia hatásosságának mérésére is alkalmas.

 Az ezzel foglalkozó szakemberek magyarországi ajánlása szerint a magyar lakosságnak novembertől márciusig napi 2000 Nemzetközi Egység D-vitamint lenne ajánlott fogyasztania. Nem mindegy azonban, hogyan és milyen készítményekkel igyekszünk pótolni a hiányt. Egészségeseknek és betegeknek is ajánlatos a döntés előtt ellenőriztetni a valós D-vitamin szintjüket és konzultálni egy endokrinológussal.

 
A honlapon olvasható gyógyszerekkel kapcsolatos információk nem helyettesíthetik a megfelelő szakember megkeresésének szükségességét betegség fennállása esetén!
Jogi nyilatkozat