Így értelmezd az E-számokat! - Nem minden veszélyes

 

Ma már szinte csak a bioboltok polcain találsz olyan élelmiszereket, amelyek nyomokban sem tartalmaznak mesterséges adalékanyagokat. Az azonban tévhit, hogy minden E-szám mesterséges, pontosabban az egészségre káros adalékanyagot tartalmaz!

Ha nem vagy tudatos vásárló, talán nem is tudod, hogy mik rejtőznek - persze gondosan feltüntetve a címkén - az élelmiszerekben. Egy tanulmány szerint egy átlagos európai évente 7 kiló hozzáadott anyagot eszik, tudva vagy tudatlanul, esetleg csak sejtve. De melyek ezek az E-számokkal jelölt hozzáadott anyagok? Például az édesítőszerek vagy a tartósítók. Találhatsz azonban ezek között sokkal jobban hangzóakat is: vitaminokat és antioxidánsokat.

Természetes, E-számmal jelölt összetevők

Sok, E-számmal jelölt adalékanyag teljesen ártalmatlan, sőt, valóban jobbá teszik az ételeket. Sokkal jobb ízűvé, mint mielőtt évekkel ezelőtt nem adták hozzá ezeket. Ezek nem károsak az egészségre, ahogy a növényi eredetű színezőanyagok sem, melyeknek köszönhetően lesznek ízlésesebb, szebb színűek egyes élelmiszerek. Még az ellenőrzött natúrtermék címkéjén is találkozhatsz E-számokkal, ne gondolj hát csalásra, ez teljesen legális.

E-számok, amelyeket kerülj

Akadnak azonban olyan E-számú anyagok is, amelyek károsak vagy károsak lehetnek az egészségre. Vannak közöttük ugyanis olyan, genetikailag módosított eredetűek, melyekkel kapcsolatban már felmerült a rákkeltő tulajdonság gyanúja. Más E-hozzávalók pedig allergiát okozhatnak, hizlalnak vagy izgatottá, "hiperaktívvá" tehetik a gyerekeket. Vannak olyan anyagok, amelyeket az Egyesült Államokban már betiltottak, az Európai Unió területén azonban még - rendszeres felülvizsgálat mellett - alkalmazhatóak.

Mielőtt azonban megrémülnél, megnyugtatunk. Ha kiegyensúlyozottan táplálkozol, a friss zöldségek, gyümölcsök, tejtermékek, teljes kiőrlésű gabonából készült ételek, sovány húsok és halak az étrended alapjai, akkor nem kell félned sem az allergiától, sem az elhízástól, sem komolyabb betegségek kialakulásától az E-számok miatt. Kizárólag készételeken, feldolgozott élelmiszereken élni nemcsak az E-vel jelölt, hozzáadott mesterséges anyagok miatt egészségtelen.

Minél több friss, természetes élelmiszert és italt fogyasztasz, annál jobban érzed majd magad a bőrödben - E-számoktól függetlenül. A párizsit cseréld le frissen sült csirkemellre, a kávét pedig zöld teára.

Olvass a címkéből!

Élelmiszeripari megállapodás szabályozza az összetevők arányának felsorolását a csomagoláson. A címkén tehát először az a hozzávaló szerepel, amiből a legtöbb van az élelmiszerben, végül pedig az, amelyikből a legkevesebb. Így, ha az E-számokat - vagy más, teljesen ismeretlen nevű összetevőket - csak a sor végén látod kullogni, valószínűleg csak csekély mennyiség van belőle az ételben.

Ahhoz pedig, hogy elkerülhesd a nem túl egészséges adalékanyagokat, nem kell bemagolnod az E-számokat 100-1520-ig. Elég azt tudnod először is, hogy a hozzáadott anyagokat kategóriánként nevezték el, vagyis számozták meg. A színezőanyagokat 100-180-ig találod, ezeket követik a tartósítószerek 200-298-ig. Az antioxidánsok és savanyúságot szabályzó összetevők 300-385-ig sorakoznak, a következő kategória pedig a térfogatnövelőké és a nedvességet szabályozó anyagoké, 400-586-ig. Az ízfokozók 620-650-ig vannak, az édesítők pedig 900-1520-ig tartanak. Részletes felsorolásunkban - melyet a cikk alján a következő oldalakra kattintva találsz - másodsorban pedig könnyen tájékozódhatsz arra vonatkozóan, hogy mely szám mögött milyen adalékanyag rejlik, és az hajlamosíthat-e allergiára vagy sem.

Kerüld a feldolgozott élelmiszereket!

Ha egészségesen szeretnél étkezni, és a lehető legtöbb adalékanyagot elkerülni, a legjobb, ha elkerülöd a feldolgozott élelmiszereket. Minél jobban feldolgoznak ugyanis valamit, az annál kevésbé természetes. Ez nem feltétlenül jelent rosszat, ugyanakkor jót sem. Csupán annyit, hogy a feldolgozott ételek sokkal több hozzáadott anyagot tartalmaznak, dúsítókat, savanyúságot szabályzókat, nedvesítőket, ízfokozókat, édesítőszereket vagy színezéket - és még ezeknél is többet. Arra is ügyelj, hogy ha egy élelmiszernek hosszú a szavatossági ideje - ilyenek a konzervek vagy a mirelit termékek -, valószínűleg bőven jutott bele a tartósítószerekből is.

A csökkentett zsír- vagy cukortartalmú termékek, népszerűbb nevükön a "lightok", ugyan valóban kevesebb cukrot és zsiradékot tartalmaznak, ezeket azonban más, mesterséges összetevőkkel pótolják. Ha vegetáriánus vagy, azt kell tudnod, hogy néhány E-szám mögött állati eredetű összetevők állnak, érdemes erre figyelned, nehogy bűnbe ess. Ha pedig hajlamos vagy az allergiára, az allergén E-számokkal bánj csínján.

 

E-számok A-tól Z-ig - Színezőanyagok

 

- E100 kurkumin

- E101 riboflavin vagyis laktoflavin (B2-vitamin)

- E101a riboflavin-5'-foszfát

- E102 tartrazin

- E103 krizoin

- E104 kinolinsárga

- E105 fast yellow ab

- E106 riboflavin-5-nátriumfoszfát

- E107 yellow 2g

- E110 sunset yellow fcf, orange yellow s, fd&c yellow 6 - allergiát okozhat

- E111 orange ggn

- E120 kárminvörös, kárminsav, carmines, natural red 4 - állati eredetű, allergiát okozhat

- E121 orcein, orchil

- E122 carmoizin, azorubine - allergiát okozhat

- E123 amaranth, fd&c red 2 - allergiát okozhat

- E124 ponceau 4r, cochineal red a, brilliant scarlet 4r - allergiát okozhat

- E125 scarlet gn

- E126 ponceau 6r

- E127 eritrozin, fd&c red 3 - allergiát okozhat

- E128 vörös 2g - allergiát okozhat

- E129 allura red ac, fd&c red 40 - allergiát okozhat

- E130 indantrénkék

- E131 patentkék v - allergiát okozhat

- E132 indigókármin, indigó, FD&C Blue 2 - allergiát okozhat

- E141 Klorofill-rézkomplexek, Klorofillin-rézkomplexek

- E142 greens s - allergiát okozhat

- E143 fast green fcf, fd&c green 3

- E150a karamell - natúr - allergiát okozhat

- E150b karamell - szulfitos - allergiát okozhat

- E150c karamell - ammóniás - allergiát okozhat

- E150d karamell - ammónium-szulfitos - genetikailag módosított

- E151 fekete pn, brillantfekete bn - allergiát okozhat

- E152 fekete 7984 (színanyag) - allergiát okozhat

- E153 szén, Növényi szén (színanyag) genetikailag módosított, állati eredetű is lehet

- E154 brown fk, kipper brown - allergiát okozhat

- E155 csokoládébarna ht - allergiát okozhat

- E160a alfa-karotin, béta-karotin, gamma-karotin

- E160b annatto, bixin, norbixin - allergiát okozhat

- E160c kapszantin, kapszorubin, paprika kivonat

- E160d likopin - genetikailag módosított lehet

- E160e béta-apo-8'-karotenal (C 30)

- E160f béta-apo-8'-karoténsav-etil észter (C 30)

- E161a flavoxantin

- E161b lutein

- E161c kriptoxantin - allergiát okozhat

- E161d rubixantin E161e violaxantin

- E162 céklavörös, betanin

- E163 antocián

- E170 kalcium-karbonát, mészkő

- E171 titán-dioxid

- E172 vasoxidok és hidroxidok

- E173 alumínium

- E174 ezüst

- E175 arany

- E180 rubin pigment, litol rubin bk

- E181 tannin

 

E-számok A-tól Z-ig - Tartósítószerek

 

- E200 szorbinsav

- E201 nátrium-szorbát

- E202 kálium-szorbát

- E203 kalcium-szorbát

- E210 benzoesav - allergiát okozhat

- E211 nátrium-benzoát - allergiát okozhat

- E212 kálium-benzoát - allergiát okozhat

- E213 kalcium-benzoát - allergiát okozhat

- E214 etil-parahidroxibenzoát - allergiát okozhat

- E215 nátrium-etil-parahidroxibenzoát - allergiát okozhat

- E216 propil-para-hidroxibenzoát - allergiát okozhat

- E217 nátrium-propil-para-hidroxibenzoát - allergiát okozhat

- E218 metil-parahidroxibenzoát - allergiát okozhat

- E219 nátrium-metil-parahidroxibenzoát - allergiát okozhat

- E220 kén-dioxid - allergiát okozhat

- E221 nátrium-szulfit - allergiát okozhat

- E222 nátrium-hidrogénszulfit - allergiát okozhat

- E223 nátrium-metabiszulfit - allergiát okozhat

- E224 kálium-metabiszulfit - allergiát okozhat

- E225 kálium-szulfit - allergiát okozhat

- E226 kalcium-szulfit - allergiát okozhat

- E227 kalcium-hidrogénszulfit - allergiát okozhat

- E228 kálium-hidrogénszulfit - allergiát okozhat

- E230 bifenil, difenil

- E231 ortofenil-fenol

- E232 nátrium-ortofenil-fenol

- E233 tiabendazol

- E234 nizin

- E235 natamycin, pimaracin

- E236 hangyasav

- E237 nátrium-formiát

- E238 kalcium-formiát

- E239 hexamin

- E240 formaldehid

- E242 dimetil-dikarbonát

- E249 kálium-nitrit

- E250 nátrium-nitrit

- E251 nátrium-nitrát

- E252 kálium-nitrát (salétrom) - állati eredetű lehet

- E262 nátrium-acetát, nátrium-hidrogén-acetát

- E263 kalcium-acetát

- E264 ammónium-acetát

- E270 tejsav - antioxidáns, állati eredetű lehet

- E280 propionsav

- E281 nátrium-propionát

- E282 kalcium-propionát - allergiát okozhat

- E283 kálium-propionát

- E284 bórsav

- E285 nátrium-tetraborát, bórax

- E290 szén-dioxid

- E296 almasav

- E297 fumársav

 

E-számok A-tól Z-ig - Antioxidánsok, savanyúságot szabályozó anyagok

 

- E300 aszkorbinsav (C-vitamin)

- E301 nátrium-aszkorbát

- E302 kalcium-aszkorbát

- E303 kálium-aszkorbát

- E304 Aszkorbinsav zsírsav észterei (i) aszkorbil-palmitát (ii) aszkorbil-sztearát

- E306 tokoferol-dús kivonat (természetes E-vitamin) - genetikailag módosított lehet

- E307 alfa-tokoferol (szintetikus E-vitamin) - genetikailag módosított lehet

- E308 gamma-tokoferol (szintetikus E-vitamin) - genetikailag módosított lehet

- E309 delta-tokoferol (szintetikus E-vitamin) - genetikailag módosított lehet

- E310 propil-gallát - allergiát okozhat

- E311 oktil-gallát - allergiát okozhat

- E312 dodecil-gallát - allergiát okozhat

- E315 eritroaszkorbinsav (izo-aszkorbinsav)

- E316 nátrium-eritroaszkorbát (nátrium-izo-aszkorbát)

- E319 butil-hidrokinon

- E320 butil-hidroxi-anizol

- E321 butil-hidroxi-toluol - allergiát okozhat

- E322 lecitin - genetikailag módosított, állati eredetű lehet

- E325 nátrium-laktát - állati eredetű lehet

- E326 kálium-laktát - állati eredetű lehet

- E327 kalcium-laktát - állati eredetű lehet

- E329 magnézium-laktát

- E330 citromsav

- E331 nátrium-citrátok (i) mononátrium-citrát (ii) dinátrium-citrát (iii) trinátrium-citrát

- E332 kálium-citrátok (i) monokálium-citrát (ii) trikálium-citrát

- E333 kalcium-citrátok (i) monokalcium-citrát (ii) dikalcium-citrát (iii) trikalcium-citrát

- E334 borkősav

- E335 nátrium-tartarátok (i) mononátrium-tartarát (ii) dinátrium-tartarát

- E336 kálium-tartarátok (i) monokálium-tartarát (tisztított borkő) (ii) dikálium-tartarát

- E337 nátrium-kálium-tartarát

- E338 foszforsav

- E339 nátrium-foszfátok (i) mononátrium-foszfát (ii) dinátrium-foszfát (iii) trinátrium-foszfát

- E340 kálium-foszfátok (i) kálium-foszfát (ii) dikálium-foszfát (iii) trikálium-foszfát

- E341 kalcium-foszfátok (i) monokalcium-foszfát (ii) dikalcium-foszfát (iii) trikalcium-foszfát

- E343 magnézium-foszfátok (i) monomagnézium-foszfát (ii) dimagnézium-foszfát (iii) trimagnézium-foszfát

- E350 nátrium-malátok (i) nátrium-malát (ii) nátrium-hidrogén-malát

- E351 kálium-malát

- E352 kalcium-malátok (i) kalcium-malát (ii) kalcium-hidrogén-malát

- E353 metaborkősav

- E354 kalcium-tartarát

- E355 adipinsav

- E356 nátrium-adipát

- E357 kálium-adipát

- E363 borostyánkősav

- E365 nátrium-fumarát

- E366 kálium-fumarát

- E367 kalcium-fumarát

- E370 1,4-heptonolakton

- E375 nikotinsav, niacin, nikotinamid (B3-vitamin) - allergiát okozhat

- E380 ammónium-citrát

- E381 ammonium-ferrocitrát

- E385 kalcium-dinátrium-(etilén-diamin)-tetraacetát (kalcium-dinátrium edta)

 

E-számok A-tól Z-ig - Térfogatnövelők, nedvesítő anyagok

 

- E400 alginsav

- E401 nátrium-alginát

- E402 kálium-alginát

- E403 ammónium-alginát

- E404 kalcium-alginát

- E405 propán-1,2-diol-alginát (propilén-glikol-alginát)

- E406 agaragar

- E407 karragén (gyöngyzuzmó) - allergiát okozhat

- E407a feldolgozott euchemamoszat

- E410 szentjánoskenyér-liszt (Carob gum)

- E412 guargumi, guargyanta

- E413 tragantmézga - allergiát okozhat

- E414 gumiarábikum - allergiát okozhat

- E415 xantángumi, xantángyanta - genetikailag módosított lehet

- E416 karaya-gumi (Karagumi) - allergiát okozhat

- E417 taramag liszt

- E418 gellángumi

- E420 szorbit (i) Szorbit (ii) Szorbit szirup

- E421 mannit

- E422 glicerin - állati eredetű lehet

- E425 konjak (i) konjak-gumi (ii) konjak-glükomannán

- E430 polioxietilén(8)-sztearát - allergiát okozhat, állati eredetű lehet

- E431 polioxietilén(40)-sztearát - állati eredetű lehet

- E432 polioxietilén(20)-szorbitán-laurát (poliszorbát 20) - állati eredetű lehet

- E433 polioxietilén(20)-szorbitán-oleát (poliszorbát 80) - állati eredetű lehet

- E434 polioxietilén(20)-szorbitán-palmitát (poliszorbát 40) - állati eredetű lehet

- E435 polioxietilén(20)-szorbitán-sztearát (poliszorbát 60) - állati eredetű lehet

- E436 polioxietilén(20)-szorbitán-trisztearát (poliszorbát 65) - állati eredetű lehet

- E440 pektinek (i) pektin (ii) amidált pektin

- E441 zselatin - állati eredetű

- E442 ammónium-foszfatidok - állati eredetű lehet

- E444 szacharóz-acetát-izobutirát

- E445 fagyanták glicerin-észterei

- E450 difoszfátok (i) dinátrium-difoszfát (ii) trinátrium-difoszfát (iii) tetranátrium-difoszfát (iv) dikálium-difoszfát (v) tetrakálium-difoszfát (vi) - kalcium-dihidrogén-difoszfát

- E451 trifoszfátok (i) pentanátrium-trifoszfát (ii) pentakálium-trifoszfát

- E452 polifoszfátok (i) nátrium-polifoszfátok (ii) kálium-polifoszfátok (iii) nátrium-kalcium-polifoszfátok (iv) kalcium-polifoszfát (v) ammónium-polifoszfát

- E459 béta-ciklodextrin

- E460 cellulóz (i) mikrokristályos cellulóz (ii) porított cellulóz

- E461 metilcellulóz

- E462 etilcellulóz

- E463 hidroxipropil-cellulóz

- E464 hidroxipropil-metilcellulóz

- E465 etil-metil-cellulóz

- E466 karboximetil-cellulóz, nátrium-karboximetil-cellulóz

- E468 keresztkötött nátriumkarboximetil-cellulóz

- E469 enzim által hidrolizált karboximetilcellulóz

- E470a zsírsavak nátrium, kálium és kalcium sói - állati eredetű lehet

- E470b zsírsavak magnézium sói - állati eredetű lehet

- E471 zsírsavak mono- és digliceridjei - állati eredetű lehet

- E472a zsírsavak mono- és digliceridjeinek ecetsav-észterei - genetikailag módosított, állati eredetű lehet

- E472b zsírsavak mono- és digliceridjeinek tejsav-észterei - állati eredetű lehet

- E472c zsírsavak mono- és digliceridjeinek citromsav-észterei - állati eredetű lehet

- E472d zsírsavak mono- és digliceridjeinek borkősav-észterei - állati eredetű lehet

- E472e zsírsavak mono- és digliceridjeinek mono- és diacetil-borkősav észterei - állati eredetű lehet

- E472f zsírsavak mono- és digliceridjeinek kevert ecet- és borkősav-észterei - állati eredetű lehet

- E473 zsírsavak szacharóz-észterei - genetikailag módosított, állati eredetű lehet

- E474 szacharogliceridek - állati eredetű lehet

- E475 zsírsavak poliglicerin-észterei - genetikailag módosított, állati eredetű lehet

- E476 poliglicerin-poliricinoleát - genetikailag módosított, állati eredetű lehet

- E477 zsírsavak propán-1, 2-diol és propilén-glikol-észterei - genetikailag módosított, állati eredetű lehet

- E478 tej- és zsírsavak glicerin és propilén-glikol-észterei - állati eredetű lehet

- E479b hőoxidált szójababolaj zsírsavak mono- és digliceridjeivel reagáltatva LGM] - állati eredetű lehet

- E481 nátrium-sztearoil-2-laktilát - állati eredetű lehet

- E482 kalcium-sztearoil-2-laktilát - állati eredetű lehet

- E483 sztearil-tartarát - állati eredetű lehet

- E491 szorbitán-sztearát - genetikailag módosított, állati eredetű lehet

- E492 szorbitán-trisztearát - állati eredetű lehet

- E493 szorbitán-laurát - állati eredetű lehet

- E494 szorbitán-oleát - állati eredetű lehet

- E495 szorbitán-palmitát - állati eredetű lehet

- E500 nátrium-karbonátok (i) nátrium-karbonát (ii) nátrium-hidrogénkarbonát (iii) nátrium-szeszkvikarbonát (i és ii keveréke)

- E501 kálium-karbonátok (i) kálium-karbonát (ii) kálium-hidrogénkarbonát

- E503 ammónium-karbonátok (i) ammónium-karbonát (ii) ammónium-bikarbonát (ammónium-hidrogén-karbonát)

- E504 magnézium-karbonátok (i) magnézium-karbonát (ii) magnézium-bikarbonát (magnézium-hidrogén-karbonát)

- E507 sósav (hidrogén-klorid)

- E508 kálium-klorid

- E509 kalcium-klorid

- E510 ammónium-klorid, ammónia oldat

- E511 magnézium-klorid

- E512 ónklorid

- E513 kénsav

- E514 nátrium-szulfátok (i) nátrium-szulfát (ii) nátrium-biszulfát (nátrium-hidrogén-szulfát)

- E515 kálium-szulfátok (i) kálium-szulfát (ii) kálium-biszulfát (kálium-hidrogén-szulfát)

- E516 kalcium-szulfát

- E517 ammónium-szulfát

- E518 magnézium-szulfát (epsom sók)

- E519 réz(II)-szulfát

- E520 alumínium-szulfát

- E521 alumínium-nátrium-szulfát

- E522 alumínium-kálium-szulfát

- E523 alumínium-ammónium-szulfát

- E524 nátrium-hidroxid

- E525 kálium-hidroxid

- E526 kalcium-hidroxid

- E527 ammónium-hidroxid

- E528 magnézium-hidroxid

- E529 kalcium-oxid

- E530 magnézium-oxid

- E535 nátrium-ferrocianid

- E536 kálium-ferrocianid

- E538 kalcium-ferrocianid

- E540 dikalcium-difoszfát

- E541 nátrium-alumínium-foszfát, savas

- E542 csontfoszfát ÁE]

- E543 kalcium-nátrium-polifoszfát

- E544 kalcium-polifoszfát

- E545 ammónium-polifoszfát

- E550 nátrium-szilikát

- E551 szilícium-dioxid (Silica)

- E552 kalcium-szilikát

- E553a (i) magnézium-szilikát (ii) magnézium-triszilikát

- E553b talkum - allergiát okozhat

- E554 nátrium-alumínium-szilikát

- E555 kálium-alumínium-szilikát

- E556 kalcium-alumínium-szilikát

- E558 bentonit

- E559 alumínium-szilikát (Kaolin)

- E560 kálium-szilikát

- E570 sztearinsav (Fatty acid) - genetikailag módosított, állati eredetű lehet

- E572 magnézium-sztearát, kalcium-sztearát - genetikailag módosított, állati eredetű lehet

- E574 glukoninsav

- E575 glukono-delta-lakton

- E576 nátrium-glukonát

- E577 kálium-glukonát

- E578 kalcium-glukonát

- E579 vas-glukonát

- E585 vas-laktát - állati eredetű lehet

 

E-számok A-tól Z-ig - Ízfokozók

 

- E620 glutaminsav

- E621 nátrium-glutamát (MSG)

- E622 kálium-glutamát - genetikailag módosított lehet

- E623 kalcium-diglutamát - genetikailag módosított lehet

- E624 ammónium-glutamát - genetikailag módosított lehet

- E625 magnézium-diglutamát - genetikailag módosított lehet

- E626 guanilsav

- E627 dinátrium-guanilát, nátrium-guanilát - állati eredetű lehet

- E628 dikálium-guanilát

- E629 kalcium-guanilát

- E630 inozinsav

- E631 dinátrium-inozinát - állati eredetű lehet

- E632 dikálium-inozinát

- E633 kalcium-inozinát

- E634 kalcium-5'-ribonukleotidok

- E635 dinátrium-5'-ribonukleotidok - állati eredetű lehet

- E636 maltol

- E637 etil-maltol

- E640 glicin és nátrium-szója - állati eredetű lehet

 

 E-számok A-tól Z-ig - Édesítőszerek

 

- E900 dimetil-polisziloxán

- E901 méhviasz, sárga és fehér - állati eredetű lehet

- E902 kandelilla viasz - allergiát okozhat

- E903 karnauba viasz - allergiát okozhat

- E904 sellak - állati eredetű lehet

- E905 paraffin

- E905a ásványi olaj

- E905b petrolátum

- E905c mikrokristályos viasz

- E906 benzoe viasz

- E907 kristályos viasz

- E908 arrosviasz

- E910 L-cisztein - állati eredetű

- E912 montánsav észterek

- E913 lanolin, birkagyapjú zsír - állati eredetű

- E914 oxidált polietilénviasz

- E915 kolofán-észter

- E916 kalcium-jodát

- E917 kálium-jodát

- E920 L-cisztein - állati eredetű

- E921 L-cisztein nátrium- és káliumsói, hidrokloridjai - állati eredetű

- E922 kálium-perszulfát

- E923 ammónium-perszulfát

- E924 kálium-bromid

- E925 klór

- E926 klórdioxid

- E927 azo-formamid

- E927b karbamid

- E928 benzoil-peroxid

- E930 kalcium-peroxid

- E938 argon

- E939 hélium

- E940 diklór-difluor-metán - ritkán használt

- E941 nitrogén

- E942 dinitrogén-oxid

- E943a bután

- E943b izobután

- E944 propán

- E948 oxigén

- E949 hidrogén

- E950 aceszulfám K

- E951 aszpartám

- E952 ciklaminsav és ciklamátok (nátrium- és kalciumsó)

- E953 izomalt

- E954 szacharin valamint nátrium-, kálium- és kalciumsói

- E955 szukralóz (Splenda, Altern)

- E957 taumatin

- E959 neoheszperidin dc

- E965 maltit és maltitszirup

- E966 laktit - állti eredetű

- E967 xilit

- E999 quillaja kivonat

- E1103 invertáz

- E1105 lizozim

- E1200 polidextróz

- E1201 polivinilpirrolidon

- E1202 polivinilpolipirrolidon

- E1400 dextrin

- E1401 módosított keményítő

- E1402 bázikusan módosított keményítő

- E1403 fehérített keményítő

- E1404 oxidált keményítő

- E1410 monokeményítő-foszfát

- E1412 dikeményítő-foszfát

- E1413 foszfatált dikeményítő-foszfát

- E1414 acetilált dikeményítő-foszfát

- E1420 acetilált keményítő, mono keményítő acetát

- E1421 acetilált keményítő, mono keményítő acetát

- E1422 acetilált dikeményítő adipát

- E1430 dikeményítő-glicerin

- E1440 hidroxi-propil-keményítő

- E1441 hidroxi-propil-dikeményítő-glicerin

- E1442 hidroxi-propil-dikeményítő-foszfát

- E1450 keményítő-nátriumoctenil-szukcinát

- E1451 acetilált oxidált keményítő

- E1505 trietil-citrát

- E1510 etanon

- E1518 gliceril-triacetát vagy triacetin

- E1520 propilén-glikol

 

 

 

Forrás: http://origo.hu/hazitunder/gasztro/20110609-igy-ertelmezd-az-eszamokat-nem-minden-veszelyes.html

           

 
A honlapon olvasható gyógyszerekkel kapcsolatos információk nem helyettesíthetik a megfelelő szakember megkeresésének szükségességét betegség fennállása esetén!
Jogi nyilatkozat