Vércukorszintmérés

A cukor (glükóz) biztosítja a szervezet energiaellátását. Normál esetben a cukor hamar felszívódik a vérből és beépül a szervezet energiaraktárába. Kóros esetben viszont a sejtek cukorfelvétele lelassul, a vércukorszint emelkedik, tartósan magassá válik. Cukorbetegségről, vagy annak előállapotáról beszélünk, ha az éhomi (8 órája nem étkeztünk) vércukorszint rendszeresen meghaladja a 6,1 mmol/l értéket, étkezés után 7,8 mmol/l fölé emelkedik, és 2 óra múlva sem tér vissza a kiindulási értékre. Önellenőrzéskor mért érték esetében az éhomi érték határa 5,6 mmol/l.

A vércukormérést ujjbegyből vett néhány csepp vérből végezzük, mely a korszerű mérőeszközökkel csupán néhány másodpercet vesz igénybe. A méréstől leginkább a szúrás miatt ódzkodnak a betegek. A félelem azonban nem indokolt, hiszen a legújabb fejlesztések eredményeképpen ma már gyakorlatilag fájdalom nélkül nyerhető a méréshez szükséges vér, amiből nagyon kis mennyiség is elegendő. A korszerű ujjbegyszúró nem tépi fel a bőrt, így a szúrás helye szinte azonnal és heg nélkül gyógyul. A szúráshoz minden esetben egyszer használatos steril ujjszúrót használunk, melynek borítása lehetővé teszi, hogy a tű a szúrás során végig láthatatlan maradjon betegeink számára.

Vércukormérésre előzetes bejelentkezés nem szükséges, javasoljuk a mérés előtt legalább 2 órás éhgyomor betartását.

A méréshez szükséges tesztcsík ára 195 Ft.

 


A honlapon olvasható gyógyszerekkel kapcsolatos információk nem helyettesíthetik a megfelelő szakember megkeresésének szükségességét betegség fennállása esetén!
Jogi nyilatkozat