Koleszterinszintmérés

Magas a vérzsír-szint, ha az összkoleszterinszint meghaladja az 5,2 mmol/l normál értéket. A magas koleszterinszint megnöveli az érelmeszesedés kialakulásának kockázatát. A kockázatot a kis sűrűségű, ún. veszélyeztető, "rossz" LDL-koleszterin emelkedése növeli, míg a nagy sűrűségű, ún. védő hatású, "jó" HDL-koleszterin emelkedése csökkenti. Metabolikus szindrómában egy másik vérzsír, a triglicerid szint is emelkedik. Normál értéke 2,3 mmol/l alatt van. Az elhízás emeli a LDL koleszterin és a triglicerid szintet és csökkenti a védő HDL koleszterin mennyiségét.

Gyógyszertárunkban összkoleszterinszint mérésre van lehetőség. Ez magába foglalja többféle sűrűségű koleszterin szintjét is, tartósan emelkedett értéke rizikótényező, további vizsgálatokat tehet szükségessé.

A koleszterinszint mérést a vércukorméréshez hasonlóan ujjbegyből vett vérből végezzük (a két mérés együttes elvégzése esetén egyetlen szúrás elégséges), a készülék néhány percen belül eredményt ad. Előzetes bejelentkezés nem szükséges, de a mérésre kérjük teljes (8-10 órás) éhgyomorral érkezzen.

A méréshez szükséges tesztcsík ára 595 Ft. (Ennek összege levásárolható a gyógyszertárban Béres Koleszterin Kontroll 60x kapszulára.)

 


A honlapon olvasható gyógyszerekkel kapcsolatos információk nem helyettesíthetik a megfelelő szakember megkeresésének szükségességét betegség fennállása esetén!
Jogi nyilatkozat