Home Aktualitások Újságcikkek A napallergiáról
A napallergiáról PDF Nyomtatás E-mail
2013. május 01. szerda, 12:54

Te is napallergiás vagy?

Napfény hatására egyes emberek bőrén viszkető, égő érzés, kis tűszúrásszerű pontok, pirosodás, fájdalom, csalánkiütés, feldagadás tünetei jelentkezhetnek. Ez bizony napallergia. A tünetek jelentkezhetnek azonnal, amint a bőrt napfény éri, de akár napokkal később is visszatérhetnek, vagy akár napokon keresztül is tapasztalhatóak. Még az is előfordul, hogy évekre eltűnik a betegség, majd váratlanul visszatér.

Hogy maga az allergia honnan eredeztethető, azt eddig még nem tudni.

Fontos megemlíteni, hogy a szolárium szinte biztosan nem jelent megoldást az allergiamentes barnaság elérésére.

A napallergia kezelése lehet helyi kezelés is, mely az antihisztaminos krémek használatát jelenti. A teljes biztonságot azonban a naptól való tartózkodás biztosítja, mely egyes betegeknél a teljesen zárt teret jelenti. A vízpart melletti árnyék nem elegendő, hiszen a víz fényvisszaverő képességének köszönhetően az allergiás reakciót kiváltó sugárzás itt sokkal erősebb. Ezen kívül figyelni kell az ablakokra is, hiszen bár az üveg a UV-B sugarakat megszűri, az UV-A sugarakat nem. Ugyanez a helyzet a ruházattal is.

Jó hír, hogy a napozók piacán megjelentek olyan készítmények, melyeket kimondottan ezen tünetek megelőzésére fejlesztettek ki. Közös jellemző, hogy ezekben a termékekben nemcsak az UVB érték a legmagasabb, hanem már az UVA-védelem is maximális.

 
A honlapon olvasható gyógyszerekkel kapcsolatos információk nem helyettesíthetik a megfelelő szakember megkeresésének szükségességét betegség fennállása esetén!
Jogi nyilatkozat