Home Aktualitások Újságcikkek Probiotikumokról

Manapság ki ne hallott volna már a probiotikumokról? A csapból is ez folyik. Nem igaz? Például észrevette, hogy egyre több joghurtot reklámoznak úgy, hogy probiotikumokat tartalmaz? De van már folyadékban, ampullában, por és kapszulázott alakban is. Szedik emésztési problémák kezelésére, antibiotikum kezelés közben/után és akár hiszi, akár nem, a probiotikumok bizonyítottan enyhítik a hasmenést, az irritábilis bél szindróma és a húgyúti fertőzések tüneteit.

Így sincs meg? Akkor kezdjük az elején, tökmaghéjban.

A bélflóra fő funkciója a kórokozókkal szembeni védelem, valamint az immunrendszer állandó készenléti szinten tartása. Ha a bélflóránk egyensúlya felborul, és a káros baktériumok száma megnő, célszerű probiotikumokat, prebiotikumokat ( a „jó baktériumok”)alkalmaznunk az egyensúly helyreállítása érdekében.

Ezzel kb le is tudtuk az elmúlt 10 év eseményeit, ami a probiotikumokat illeti. Ami viszont új, hogy egyre több mindent fedeznek fel a jóbacijainkkal kapcsolatban.  Például, gondolta volna, hogy a probiotikumok az immunrendszer működését több ponton stimulálják.? A nem specifikus és specifikus védekező rendszer működését egyaránt pozitívan befolyásolják! Így használható allergiás megbetegedések számának csökkentésére, autoimmun kórképek megelőzésére.

Nagyon jó eredményeket értek el probiotikum szedéssel a vérzsír-értékek javításában!

Atópiás dermatitiszben szenvedő betegeken végzett tanulmányban a probiotikumok szedését követő hat héttel a bőrtünetek javulását észlelték.

Gyerekek esetén bármilyen furcsa, azt tapasztalták, hogy javult a teljesítményük probiotikumok szedésével. A magyarázat nagyon egyszerű, a probiotikumok az emésztés elősegítésével fokozták a salakanyagok kiürülését, frissebbé, kevésbé fáradékonnyá tették a szervezetet. Így javulhat probiotikumok szedése alatt mind a szellemi, mind a fizikai teljesítőképesség. Ne felejtsük el, hogy megfeszített, stresszes helyzetekben csökken az ellenálló képesség, fogékonyabbá válunk a fertőzésekre, megbetegedésekre.

Utazások előtt, ugyanezen logikai út mentén, a megváltozott környezeti körülmények, a megszokottól eltérő fűszerhasználat, az utazás okozta stresszhelyzet is károsíthatja a bélflóránkat.

+1 indikáció (érdekessége miatt hagytam utoljára!)

A probiotikumok jótékony hatásukat nemcsak az emésztőrendszerünkben fejtik ki. Alkalmasak a hüvely normál flórájának helyreállítására és fenntartására is. Így a visszatérő, makacs hüvelyfertőzések kezelésének kiegészítő gyógymódjaként is jó hatásfokkal alkalmazhatóak!

Kicsit kifejtve az előző cikkben taglaltakat, miszerint a probiotikumok jótékony hatással vannak a hüvely normál flórájának helyreállítására és fenntartására.

Hogy miért szentelek egy külön cikket ennek? Az az oka, hogy nekünk, lányoknak a fertőzések sokkal kellemetlenebb panaszokat okoznak. A férfiaknál egy-egy fertőzés szinte észrevétlenül, tünetmentesen is lezajlik. A hüvely természetes flóráját könnyű felborítani, akár egy nem megfelelő pH-jú szappannal, nem jól kiválasztott mosakodószerrel. Ha felborul az egyensúly, hamar elszaporodnak a gombák, amik igen súlyos tüneteket tudnak okozni. Az uszodai klóros víz, vagy éppen egy nem megfelelő tisztaságú víz, fehérnemű, törölköző is fertőzést okozhat. Ennek kivédésére alkalmasak a probiotikus hüvelykúpok, hüvelytabletták. A megfelelő területen megtelepedve megakadályozhatják szövődmények kialakulását. Ismert, az elmúlt időkben talán kicsit túl sok szó is esett a candidiazisról, amely egy gombás megbetegedés, a candida-gomba túlszaporodása okozza. Hangsúlyozni kell a túlszaporodást, hiszen a candida nagyon elterjedt, nehezen elkerülhető gomba-faj, együtt él mindnyájunkkal. Egy egyensúlyban lévő flóra esetén nem okoz gondot, míg ha bármilyen okból módjuk van túlszaporodni, képesek kiszorítani a barátságos bacilusokat. A probiotikumok képesek megakadályozni a gombák elszaporodását is, természetes módon.


Forrás, további info:

http://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/10050/mikor-szedjunk-probiotikumot

http://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/10784/probiotikumok-hatasa

 
A honlapon olvasható gyógyszerekkel kapcsolatos információk nem helyettesíthetik a megfelelő szakember megkeresésének szükségességét betegség fennállása esetén!
Jogi nyilatkozat