Home Aktualitások Újságcikkek A micella story- avagy mivel tisztítsam az arcom?
Aktualitások

A MICELLA- SZTORI avagy mivel tisztítsam az arcom?

A minap Budapest belvárosában jártam, és a szemembe ötlött néhány ház valaha csodás homlokzata, melyekre most piszkos, szürkés bevonat rakódott.  Elgondolkodtam- ha ott élnék, nekem is ilyen színű lenne egy idő után az arcom? Hiszen a levegőbe kerülő szennyező anyagok és a por ugyanúgy lerakódnak a bőr felszínén is, mint az épületek falán. Jó, nyilván nem lennék szürke, de annyi bizonyos, hogy a bőrön megtapadt szennyeződések – akárcsak a kozmetikai készítményeink – bejutnak a bőröm mélyebb rétegeibe. Ott megzavarják a természetes bőrfunkciókat, toxinokkal telítik a bőrt, felborítják vízháztartását, csökkentik védekezési képességét, és más szennyező anyagokhoz hasonlóan a bőr korai öregedésének tüneteit váltják ki.  Ez elég rémesen hangzik.

 Mit tehetek ez ellen?

Mint minden ártalom esetében, a legjobb védekezés persze itt is a megelőzés: az, ha minél kevesebbet tartózkodik az ember a legforgalmasabb, legszennyezettebb levegőjű városokban, városrészekben. Az életvitellel összefüggésben azonban ez természetesen nem mindig megoldható. Ami azonban minden körülmények között lehetséges, és a legalapvetőbb védelmet jelenti a bőr számára a légszennyezettség károsító hatásaival szemben, az a rendszeres és alapos bőrtisztítás.

 

Na de mivel? És hogyan?

Detergensekkel és micellákkal már mindnyájan találkoztunk, ha máskor nem, akkor a kézmosásnál ahol a szappan kémiai alkotói (a detergensek) a mosási folyamat során micellákat alkotnak a szennyeződéssel.

Na de mi az a micella?

A vízben oldható anyagok vízzel könnyen lemoshatók a bőrünkről vagy más felszínekről, a zsíroldékony szennyeződések azonban tapadnak.

A micellák egy vizes oldatban az által jönnek létre, hogy a molekula zsíroldékony része taszítja a vizet és ezáltal csak zsíroldékony struktúrákhoz tud kötődni, azaz alapesetben a többi detergens molekula zsíroldékony részéhez. Az így kialakult, gömbalakú képződményeket hívjuk micelláknak. De! a zsíroldékony rész kötődhet a bőrünkön felhalmozódott és sima vízzel nem eltávolítható zsíroldékony koszhoz is, melyet a micella magába zár és a vattával együtt kidobhatjuk a kukába.  Pár mozdulat és

Tádáám friss és üde az arcbőrünk, de legalábbis koszmentes!

 

forrás:

 http://www.lnespa.hu/cikk/brkrost-krnyezeti-hatsok/276

http://www.matud.iif.hu/05aug/06.html

http://hu.wikipedia.org/wiki/Micella

 

 
A honlapon olvasható gyógyszerekkel kapcsolatos információk nem helyettesíthetik a megfelelő szakember megkeresésének szükségességét betegség fennállása esetén!
Jogi nyilatkozat