Home Aktualitások Újságcikkek A béta-glükánokról

Mi is az a béta-glükán?

A béta-glükán a természetben is előforduló poliszacharid; több altípusát különítik el, attól függően, hogy hány szénatom kapcsolódik a molekulához. Gombák, növények és baktériumok sejtfalának alkotóelemei. Oldható és oldhatatlan formában egyaránt létezik: az oldhatatlan béta-glükán jóval nagyobb biológiai aktivitással rendelkezik, mint az oldható.

 Miben található?

A béta-glükán növények, gombák és baktériumok sejtfalában található meg. Legáltalánosabb (és egyben leghatékonyabbnak tartott) forrása az egyszerű élesztő sejtfala (Saccharomyces cerevisiae), de van béta-glükán a gabonakorpában (például a zab- és árpakorpában), a tengeri fűfélékben és néhány gombában is.

 Mire jó a béta-glükán?

Elsősorban az immunrendszer megerősítésére és stimulálására alkalmazzák. Mivel feldolgozásában nagy szerepe van a makrofágoknak, illetve az immunrendszer más sejtjeinek, ezért fogyasztását követően a szervezet védekező rendszere olyan "lökést" kap, melynek segítségével könnyebben győzhetjük le a betegségeket, illetve hatékonyabban állhatunk ellent a fertőzéseknek.

Segítségével sikeresen erősíthető meg a krónikus betegek, a tartósan stressznek kitett egyének, a kemo- vagy sugárterápián átesettek immunrendszere is.

Hatásos bizonyos daganattípusok kezelésében. A béta-glükánt feldolgozó makrofágok olyan anyagokat választanak ki, amelyek aktiválják és képessé teszik a CR3 receptorral rendelkező fehérvérsejteket az azonos markerekkel megjelölt tumorsejtek elpusztítására.

Javíthatja a krónikus bőrbetegségekben (pl. ekcéma, atópiás dermatitisz) szenvedők állapotát.

A magas koleszterinszintűeknél az élesztőkivonatból előállított béta-glükánok csökkenthetik a koleszterinszintet azáltal, hogy megakadályozzák az ételekben található koleszterin felszívódását.

 Ami igazán izgalmas: a jelenlegi kutatás

Egy kutatási fázis mindig kétesélyes, de felvillantjuk az érdeklődők számára, milyen irányú gyógyászati alkalmazással kapcsolatos kutatások folynak jelenleg.

Tumorgátló hatás

Laboratóriumi- és állatkísérletek igazolták a béta-glukánok tumorellenes hatását. Egyes vizsgálatokban a kemoterápia hatását is erősítette. Klinikai vizsgálatban pedig, előrehaladott gyomor- ill. vastagbélrákban a Shiitake gombából kinyert béta-glukánok adása meghosszabbította a betegek túlélését.

Fertőzések megelőzése

Korábbi vizsgálatok szerint, nagy kockázatnak kitett sebészeti betegek (nagyműtétek, szövődmények) esetén a béta-glukánok antibiotikumok melletti adása csökkentette a műtét utáni fertőzések számát. Ez kontrollált vizsgálat volt: a kontrollcsoport béta-glukánok helyett placebot kapott. Több hasonló klinikai vizsgálat is zajlott, általában a béta-glukánok előnyös hatása igazolódott.

Egyéb vizsgálatok csak felsorolásszerűen:

Sebgyógyulás

Allergiás rhinitis (szénanátha)

Arthritis (ízületi gyulladás)

 
A honlapon olvasható gyógyszerekkel kapcsolatos információk nem helyettesíthetik a megfelelő szakember megkeresésének szükségességét betegség fennállása esetén!
Jogi nyilatkozat