Home Aktualitások Újságcikkek A nyár veszélyei

A nyár veszélyei

 

Napozás

Fontos tudni, hogy a tavaszi napsugarak is okozhatnak bőrpirosodást, leégést, ezért nagyon fontos, hogy már most használjuk a bőrünk védelmére szolgáló fényvédő szereket.
 
Ahhoz, hogy élvezni tudjuk a napozást, be kell tartanunk néhány egyszerű szabályt. Első és legfontosabb, hogy tisztában legyünk bőrtípusunkkal. Ügyelnünk kell továbbá a fokozatosságra. A napon töltött időt a bőrtípusunknak megfelelően napról-napra növeljük. Ne tartózkodjunk a napon 11 és 15 óra között, hiszen akkor a legerősebb az UV sugárzás, nagyszámú anyajegy esetén pedig különösen ügyeljünk a fényvédelemre.

A napégésnek különböző fokozatai vannak. Az enyhébb eset, a napozást követő 1-2 órában jelentkező bőrpír, amely nem más, mint a bőr gyulladása. Ezen tünetek csillapíthatók napozás utáni testápolókkal. Súlyosabb esetben akár másodfokú égéshez hasonló tünetek is jelentkezhetnek. Amennyiben hólyagok keletkeznek a leégett területen, mindenképp forduljunk orvoshoz. Ne felejtsük el, hogy a napégés növeli a bőr rosszindulatú daganatának, a melanoma kialakulásának a kockázatát is.
 
Gyermekeink védelmére különösen nagy figyelmet kell fordítanunk: akár naponta többször is kenjük be őket a lehető legnagyobb faktorszámú krémmel, illetve minden esetben tegyünk a fejükre sapkát, kalapot.

 A meleg napos időben nagyon fontos továbbá a folyadék kellő mértékű pótlása.

 

Allergia

Szénanátha a neve annak a betegségnek, amely kora tavasztól késő őszig gyötri a beteget. Szeme, orra, füle, torka viszket, tüsszögési rohamai vannak, szemei gyulladtak, könnyesek. Köhög, hörög, sípol a melle és fullad. A betegség tünetei évről-évre mindig ugyanabban az időszakban jelentkeznek. A tüneteket a levegőbe kerülő virágpor okozza.

A kora tavaszi szénanáthát a mogyoró, az égerfa, nyírfa virágpora okozza. A májusban, júniusban kezdődő panaszokért a füvek virágpora felelős. A július közepén kezdődő náthát az összetett virágzatú növények: az üröm, a lándzsás útifű, a fehérlibatop virágpora hozza létre. Az augusztus elején kezdődő náthát a parlagfű okozza. Ez egy nagyon gyakori gyomnövény. Városokban is megtalálható minden elhanyagolt, meg nem művelt területen. Utak mentén, erdőszélen, építkezések területén csaknem színtenyészetben található.

A virágpor-érzékeny beteg:

    - a virágporszezonban keveset tartózkodjon a szabadban

    - viseljen szemüveget, amely megakadályozza a pollen lerakódását a kötőhártyán

    - a tünetek jelentkezése idején minél gyakrabban mosson arcot, hajat

    - a hosszú haj, bajusz, szakáll nagy mennyiségű virágpor lerakódását teszi lehetővé

    - meleg, szeles időben tartsa az ablakokat zárva

    - a gépkocsi ablakát zárva kell tartani még meleg időben is

    - porolja le ruháját, mielőtt belépne a lakásba, ne vigye a halószobába a nappal viselt ruháit

    - ne tartson vágott virágot, virágzó növényt a lakásban

    - ne fogyasszon mézet, mézzel készült édességeket, propoliszt. Gyógyteák készítése,     kamillás szemborogatás tilos, mert fokozza az allergiás tüneteket

    - tervezze a szabadságát úgy, hogy ne essen egybe annak a növénynek a virágzásiidejével, amelyre érzékeny. Ilyenkor tartózkodjon inkább zárt helységekben!

Mivel az allergia oka ismeretlen, a betegség nem gyógyítható. Rendszeres, folyamatos gyógykezeléssel és standardizált kivonatokkal végzett vakcinák alkalmazásával (immunoterápia) azonban a szénanátha kontrollálható. A tünetek enyhíthetők, és lényegesen rövidül az időtartamuk is.

 

Rovarcsípések

Nyári időszakban zsong a világ a sok rovartól. Mi is több időt töltünk a szabadban lenge öltözékben így jobban ki vagyunk téve a rovarok támadásának vagy védekezésének, aminek az eredménye egy fájó, égő, viszkető csípés.

Szúnyog: Közvetlenül szúnyogcsípés után fertőtlenítsük a helyet. Ezáltal jelentősen csökkenthető egy esetleges gyulladás veszélye. Nagyon fontos: ne vakarjuk, akkor se, ha a viszketés rendkívül nagy. Ugyanis a vakarás helyén könnyen baktériumok hatolhatnak be a szervezetünkbe, melynek fertőzés lehet az eredménye. Duzzanat esetén segít, ha a csípés helyét hűtjük. Viszketés ellen és ennek megelőzésére számos terméket kínál az egészségügyi piac. Ügyeljünk arra, hogy az esti órákban olyan ruházatot hordjunk, mely elfedi bőrünket a szúnyogok elől és ezáltal jobban védett a szúnyogcsípéstől.

A méh- és darázsméreg allergia a legritkábban előforduló allergiás betegség. Enyhébb esetben bőrpírt, duzzanatot, fájdalmat okoz, súlyosabb esetekben hörgőgörcs és sokk, majd légzés-bénulás és keringésmegállás következik be. Évente hazánkban átlagosan egy-két allergiás beteg hal meg a súlyos tüneteket kiváltó csípések következtében.

Méh: megjelenése: tavasz -tél; élettér: méhkaptár, rét, tulajdonságai: kevésbé vad, fullánk a bőrben marad.

Darázs: megjelenése: nyáron -ősszel, élettér: lakóhelyek, szemetesek, tulajdonságai: vad, fullánkot nem hagyja bent.

Rovarcsípés-allergia: rovarcsípés esetén olyan válaszreakció indul be, melyben az egész szervezet részt vesz a gyulladásos folyamatokban.

Enyhe esetben "mindössze" az egész testre kiterjedő viszketés, csalánkiütés és vizenyő léphet fel, mely lazább szövettel bíró testrészeken (pl. ajkak) kifejezettebb lehet.

Súlyos esetben a bőrtüneteket más szervrendszerek - keringés, idegrendszer, vese, emésztőrendszer, légzőrendszer - válasza is kíséri. Így szapora szívverés, vérnyomásesés, zavartság, hányás, hasmenés, eszméletvesztés, sokk alakulhat ki. Ezen tünetegyüttest anafilaxiának nevezzük. Kialakulás akár pár perc alatt is megtörténhet, bár néha órákat is igénybe vehet. Noha ez a súlyos allergiás reakció nem gyakori, 10 percen belül szívleálláshoz, eszméletvesztéshez vezethet, így legsúlyosabb formában a csípés hatása akár halálos is lehet. A bizonyítottan rovarcsípés allergiában szenvedő betegek mindig hordjanak maguknál adrenalin injekciót!

Megelőzés: Lehetőleg ne viseljünk fehér vagy élénk színű ruhát ha kirándulni megyünk.

Kiránduláshoz, kertészkedéshez amennyire lehet zárt cipőt, ruhát viseljen, ne járjon a szabadban mezítláb.

Kerülje a rovarcsalogatókat (hulladékgyűjtők, erős illatú kozmetikumok, szabadban hagyott élelmiszerek, italok, állatetetők).

Autózás közben zárt ablaknál, motorozás közben védősisak, kesztyű használata mellett utazzon.

Ne hadonásszon, csapkodjon ezt a rovarok támadásnak veszik!

 

Körömgomba

A köröm gombásodása napjaink gyakori jelensége, mely azon kívül, hogy rendkívül csúnya, egyes fázisaiban kellemetlen tüneteket is okozhat. A betegséget mikroszkopikus méretű, kórokozó gombák okozzák.

A tipikus gombásan megbetegedett köröm a következőképpen néz ki: a körömlemez megvastagszik, fényét elveszti, legtöbbször sárga árnyalatúvá válik. Felszíne berepedezik. A körömlemez alatt vastag törmelékes szaruréteg gyűlik fel, mely a köröm szabad széle (az a terület, ahol a köröm alsó felszíne találkozik az ujjbegy bőrével) alatt jól látható. A nagy mennyiségű szaru miatt a körömlemez eltávolodik a körömágytól. Súlyos, nem kezelt esetekben a köröm véglegesen elpusztulhat.

A fenti tünetek jelentkezésekor érdemes orvoshoz fordulni, a szükséges kezelési módot, időtartamot és a hatóanyag dózisát orvos állapíthatja meg. Nagyon fontos az utasítás betartása, mivel a nem megfelelő kezelés a betegség kiújulását, elhúzódását okozhatja.

Megelőzés: Első és legfontosabb, hogy megfelelően tisztálkodjunk. Az összefekvő bőrterületeket mindig tartsuk tisztán és szárazon, ha szükséges, használjunk hintőport. Ne hordjuk más lábbelijét. Uszodában, strandon mindig viseljünk papucsot, öltözködés előtt használhatunk gomba ellenes hintőport is. Ezen alapvető szabályok betartásával nagy az esélye, hogy a betegséget elkerüljük.

 
A honlapon olvasható gyógyszerekkel kapcsolatos információk nem helyettesíthetik a megfelelő szakember megkeresésének szükségességét betegség fennállása esetén!
Jogi nyilatkozat