Home Aktualitások
Aktualitások


Mi is az a béta-glükán?

A béta-glükán a természetben is előforduló poliszacharid; több altípusát különítik el, attól függően, hogy hány szénatom kapcsolódik a molekulához. Gombák, növények és baktériumok sejtfalának alkotóelemei. Oldható és oldhatatlan formában egyaránt létezik: az oldhatatlan béta-glükán jóval nagyobb biológiai aktivitással rendelkezik, mint az oldható.

 Miben található?

A béta-glükán növények, gombák és baktériumok sejtfalában található meg. Legáltalánosabb (és egyben leghatékonyabbnak tartott) forrása az egyszerű élesztő sejtfala (Saccharomyces cerevisiae), de van béta-glükán a gabonakorpában (például a zab- és árpakorpában), a tengeri fűfélékben és néhány gombában is.

 Mire jó a béta-glükán?

Elsősorban az immunrendszer megerősítésére és stimulálására alkalmazzák. Mivel feldolgozásában nagy szerepe van a makrofágoknak, illetve az immunrendszer más sejtjeinek, ezért fogyasztását követően a szervezet védekező rendszere olyan "lökést" kap, melynek segítségével könnyebben győzhetjük le a betegségeket, illetve hatékonyabban állhatunk ellent a fertőzéseknek.

Segítségével sikeresen erősíthető meg a krónikus betegek, a tartósan stressznek kitett egyének, a kemo- vagy sugárterápián átesettek immunrendszere is.

Hatásos bizonyos daganattípusok kezelésében. A béta-glükánt feldolgozó makrofágok olyan anyagokat választanak ki, amelyek aktiválják és képessé teszik a CR3 receptorral rendelkező fehérvérsejteket az azonos markerekkel megjelölt tumorsejtek elpusztítására.

Javíthatja a krónikus bőrbetegségekben (pl. ekcéma, atópiás dermatitisz) szenvedők állapotát.

A magas koleszterinszintűeknél az élesztőkivonatból előállított béta-glükánok csökkenthetik a koleszterinszintet azáltal, hogy megakadályozzák az ételekben található koleszterin felszívódását.

 Ami igazán izgalmas: a jelenlegi kutatás

Egy kutatási fázis mindig kétesélyes, de felvillantjuk az érdeklődők számára, milyen irányú gyógyászati alkalmazással kapcsolatos kutatások folynak jelenleg.

Tumorgátló hatás

Laboratóriumi- és állatkísérletek igazolták a béta-glukánok tumorellenes hatását. Egyes vizsgálatokban a kemoterápia hatását is erősítette. Klinikai vizsgálatban pedig, előrehaladott gyomor- ill. vastagbélrákban a Shiitake gombából kinyert béta-glukánok adása meghosszabbította a betegek túlélését.

Fertőzések megelőzése

Korábbi vizsgálatok szerint, nagy kockázatnak kitett sebészeti betegek (nagyműtétek, szövődmények) esetén a béta-glukánok antibiotikumok melletti adása csökkentette a műtét utáni fertőzések számát. Ez kontrollált vizsgálat volt: a kontrollcsoport béta-glukánok helyett placebot kapott. Több hasonló klinikai vizsgálat is zajlott, általában a béta-glukánok előnyös hatása igazolódott.

Egyéb vizsgálatok csak felsorolásszerűen:

Sebgyógyulás

Allergiás rhinitis (szénanátha)

Arthritis (ízületi gyulladás)

 
Aktualitások

A MICELLA- SZTORI avagy mivel tisztítsam az arcom?

A minap Budapest belvárosában jártam, és a szemembe ötlött néhány ház valaha csodás homlokzata, melyekre most piszkos, szürkés bevonat rakódott.  Elgondolkodtam- ha ott élnék, nekem is ilyen színű lenne egy idő után az arcom? Hiszen a levegőbe kerülő szennyező anyagok és a por ugyanúgy lerakódnak a bőr felszínén is, mint az épületek falán. Jó, nyilván nem lennék szürke, de annyi bizonyos, hogy a bőrön megtapadt szennyeződések – akárcsak a kozmetikai készítményeink – bejutnak a bőröm mélyebb rétegeibe. Ott megzavarják a természetes bőrfunkciókat, toxinokkal telítik a bőrt, felborítják vízháztartását, csökkentik védekezési képességét, és más szennyező anyagokhoz hasonlóan a bőr korai öregedésének tüneteit váltják ki.  Ez elég rémesen hangzik.

 Mit tehetek ez ellen?

Mint minden ártalom esetében, a legjobb védekezés persze itt is a megelőzés: az, ha minél kevesebbet tartózkodik az ember a legforgalmasabb, legszennyezettebb levegőjű városokban, városrészekben. Az életvitellel összefüggésben azonban ez természetesen nem mindig megoldható. Ami azonban minden körülmények között lehetséges, és a legalapvetőbb védelmet jelenti a bőr számára a légszennyezettség károsító hatásaival szemben, az a rendszeres és alapos bőrtisztítás.

 

Na de mivel? És hogyan?

Detergensekkel és micellákkal már mindnyájan találkoztunk, ha máskor nem, akkor a kézmosásnál ahol a szappan kémiai alkotói (a detergensek) a mosási folyamat során micellákat alkotnak a szennyeződéssel.

Na de mi az a micella?

A vízben oldható anyagok vízzel könnyen lemoshatók a bőrünkről vagy más felszínekről, a zsíroldékony szennyeződések azonban tapadnak.

A micellák egy vizes oldatban az által jönnek létre, hogy a molekula zsíroldékony része taszítja a vizet és ezáltal csak zsíroldékony struktúrákhoz tud kötődni, azaz alapesetben a többi detergens molekula zsíroldékony részéhez. Az így kialakult, gömbalakú képződményeket hívjuk micelláknak. De! a zsíroldékony rész kötődhet a bőrünkön felhalmozódott és sima vízzel nem eltávolítható zsíroldékony koszhoz is, melyet a micella magába zár és a vattával együtt kidobhatjuk a kukába.  Pár mozdulat és

Tádáám friss és üde az arcbőrünk, de legalábbis koszmentes!

 

forrás:

 http://www.lnespa.hu/cikk/brkrost-krnyezeti-hatsok/276

http://www.matud.iif.hu/05aug/06.html

http://hu.wikipedia.org/wiki/Micella

 

 

Manapság ki ne hallott volna már a probiotikumokról? A csapból is ez folyik. Nem igaz? Például észrevette, hogy egyre több joghurtot reklámoznak úgy, hogy probiotikumokat tartalmaz? De van már folyadékban, ampullában, por és kapszulázott alakban is. Szedik emésztési problémák kezelésére, antibiotikum kezelés közben/után és akár hiszi, akár nem, a probiotikumok bizonyítottan enyhítik a hasmenést, az irritábilis bél szindróma és a húgyúti fertőzések tüneteit.

Így sincs meg? Akkor kezdjük az elején, tökmaghéjban.

A bélflóra fő funkciója a kórokozókkal szembeni védelem, valamint az immunrendszer állandó készenléti szinten tartása. Ha a bélflóránk egyensúlya felborul, és a káros baktériumok száma megnő, célszerű probiotikumokat, prebiotikumokat ( a „jó baktériumok”)alkalmaznunk az egyensúly helyreállítása érdekében.

Ezzel kb le is tudtuk az elmúlt 10 év eseményeit, ami a probiotikumokat illeti. Ami viszont új, hogy egyre több mindent fedeznek fel a jóbacijainkkal kapcsolatban.  Például, gondolta volna, hogy a probiotikumok az immunrendszer működését több ponton stimulálják.? A nem specifikus és specifikus védekező rendszer működését egyaránt pozitívan befolyásolják! Így használható allergiás megbetegedések számának csökkentésére, autoimmun kórképek megelőzésére.

Nagyon jó eredményeket értek el probiotikum szedéssel a vérzsír-értékek javításában!

Atópiás dermatitiszben szenvedő betegeken végzett tanulmányban a probiotikumok szedését követő hat héttel a bőrtünetek javulását észlelték.

Gyerekek esetén bármilyen furcsa, azt tapasztalták, hogy javult a teljesítményük probiotikumok szedésével. A magyarázat nagyon egyszerű, a probiotikumok az emésztés elősegítésével fokozták a salakanyagok kiürülését, frissebbé, kevésbé fáradékonnyá tették a szervezetet. Így javulhat probiotikumok szedése alatt mind a szellemi, mind a fizikai teljesítőképesség. Ne felejtsük el, hogy megfeszített, stresszes helyzetekben csökken az ellenálló képesség, fogékonyabbá válunk a fertőzésekre, megbetegedésekre.

Utazások előtt, ugyanezen logikai út mentén, a megváltozott környezeti körülmények, a megszokottól eltérő fűszerhasználat, az utazás okozta stresszhelyzet is károsíthatja a bélflóránkat.

+1 indikáció (érdekessége miatt hagytam utoljára!)

A probiotikumok jótékony hatásukat nemcsak az emésztőrendszerünkben fejtik ki. Alkalmasak a hüvely normál flórájának helyreállítására és fenntartására is. Így a visszatérő, makacs hüvelyfertőzések kezelésének kiegészítő gyógymódjaként is jó hatásfokkal alkalmazhatóak!

Kicsit kifejtve az előző cikkben taglaltakat, miszerint a probiotikumok jótékony hatással vannak a hüvely normál flórájának helyreállítására és fenntartására.

Hogy miért szentelek egy külön cikket ennek? Az az oka, hogy nekünk, lányoknak a fertőzések sokkal kellemetlenebb panaszokat okoznak. A férfiaknál egy-egy fertőzés szinte észrevétlenül, tünetmentesen is lezajlik. A hüvely természetes flóráját könnyű felborítani, akár egy nem megfelelő pH-jú szappannal, nem jól kiválasztott mosakodószerrel. Ha felborul az egyensúly, hamar elszaporodnak a gombák, amik igen súlyos tüneteket tudnak okozni. Az uszodai klóros víz, vagy éppen egy nem megfelelő tisztaságú víz, fehérnemű, törölköző is fertőzést okozhat. Ennek kivédésére alkalmasak a probiotikus hüvelykúpok, hüvelytabletták. A megfelelő területen megtelepedve megakadályozhatják szövődmények kialakulását. Ismert, az elmúlt időkben talán kicsit túl sok szó is esett a candidiazisról, amely egy gombás megbetegedés, a candida-gomba túlszaporodása okozza. Hangsúlyozni kell a túlszaporodást, hiszen a candida nagyon elterjedt, nehezen elkerülhető gomba-faj, együtt él mindnyájunkkal. Egy egyensúlyban lévő flóra esetén nem okoz gondot, míg ha bármilyen okból módjuk van túlszaporodni, képesek kiszorítani a barátságos bacilusokat. A probiotikumok képesek megakadályozni a gombák elszaporodását is, természetes módon.


Forrás, további info:

http://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/10050/mikor-szedjunk-probiotikumot

http://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/10784/probiotikumok-hatasa

 
Az őszi arcápolás aranyszabályai PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Eszter   
2013. november 13. szerda, 08:00

Az őszi arcápolás aranyszabályai

Ez az az időszak, mikor ruhatárunk mellett érdemes bőrápolási szokásainkon is változtatnunk. Az ősz a legtökéletesebb időszak a regenerálódásra, megújulásra az arcápolásban, ilyenkor ugyanis megjelenhetnek az UV sugarak káros következményei, apró ráncok és foltok formájában. Íme, a legfontosabb tudnivalók, mellyel a hűvösebb évszakban is ragyogó lehet bőrünk és új erőre kaphat!

A bőrdiagnosztika fontossága

A nyári napozások elmúltával mindenképpen érdemes ellátogatnunk egy személyre szabott, szakember által elvégzett teljes bőrdiagnosztikára, ahol nemcsak az esetleges problémákat és az azokra való megoldásokat lehet felszínre hozni, hanem bőrünk alapvető jellemzőivel is megismerkedhetünk.

Intenzív hidratálás

A hideg évszakban bőrünknek különösen nagy szüksége van a hidratálásra, ilyenkor ugyanis a hűvös, szeles idő könnyen kiszáríthatja. A legoptimálisabb, ha olyan arc- és testápolót választunk, amely vízmegkötő faktorokat, pl. hialuronsavat, gyümölcscukrokat, karotinoidokat és vitaminokat tartalmaz. Ezek azok az összetevők, melyek segítenek, hogy a bőr egészséges és rugalmas maradjon. Fontos, hogy megtaláljuk a bőrünk számára legmegfelelőbb hidratálót. A zsíros, normál vagy kombinált bőrre az olajmentes, gél alapú termékek ajánlottak, míg a száraz bőr sűrűbb állagú krémeket igényel.

Szabadulj meg a fakó bőrtől!

A novemberi időszak a professzionális hámlasztás számára kedvez. Ilyenkor a napsütés már nem olyan intenzív, az új bőr nem károsodik. Ez az eljárás segít fakó arcbőrünket új életre kelteni, valamint előkészíti a tápláló összetevők hatékonyabb felszívódását. A kémiai hámlasztás azok számára lett kifejlesztve, akik szeretnének a finom ráncokon, pigmentfoltokon, hegeken javítani. Az eljárás a bőr felső rétegének eltávolításával kontrollált sebgyógyulást indít be, így megújulásra, regenerációra készíteti a bőrt.

Ne feledkezz el a fényvédelemről!

Csak azért, mert éppen nem a strandon fekszünk, nem azt jelenti, hogy a fényvédőket eltehetjük az elkövetkezendő 6 hónapban. Habár a napsugárzás nem olyan intenzív, mint nyáron, a fényvédők napi használata továbbra is elengedhetetlen. Ilyenkor is figyelnünk kell arra, hogy a nappali hidratáló krémünk tartalmazzon UVA sugarakat szűrő fizikai fényvédőfaktorokat, hogy megóvjuk bőrünket a korai fényöregedéstől.

eredeti cikk: www.weborvos.hu

 
Étrend-kiegészítők: az engedély nem garancia PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Eszter   
2013. november 13. szerda, 07:59

Étrend-kiegészítők: az engedély nem garancia

Gyógyulást, a betegség megelőzését remélik az alternatív terápiáktól a fogyasztók.

 

Az étrend-kiegészítőket az különbözteti meg a gyógyszerektől, hogy nem lehet gyógyításra alkalmas hatást tulajdonítani nekik, holott egyre többen fordulnak el a hagyományos orvoslástól és próbálkoznak alternatív gyógymódokkal. Nem is csoda, hogy a hazai piac óriási forgalmat bonyolít, olyannyira, hogy az elmúlt években boomról beszélhetünk. Ugyanakkor gyártóknak, forgalmazóknak nem szabad(na) olyan tévhitet ébreszteniük a vásárlókban, miszerint valamilyen betegségre vagy annak megelőzésére alkalmas szert kínálnak. Hogy nem szabad, az egy dolog, de hogy mit történik valójában, az megint egy másik történet – derült ki a Medical Tribune mai, étrend-kiegészítőkkel foglalkozó konferenciáján.

A tanácskozáson a gyártók-forgalmazók képviselői a piac tisztaságának, a termékek hitelességének fontosságát hangsúlyozták, ám mint a polémiából kitűnt, igazán nincsenek megfelelő jogszabályi eszközök a hatóságok kezében. Mert ugyan az engedélyeztetéskor bizonyítania kell a gyártónak, mi van a termékében, ám amikor már a boltok polcaira, az online vásártér felületére kerülnek eladásra a szerek, szó szerint nem lehet tudni, hogy valóban mit tartalmaznak, belekerültek-e azok a gyógynövényi adalékok például, amelyek az engedélyezéskor még benne voltak. Attól a pillanattól ugyanis, hogy megkapja a termék az engedélyt, már senki nem vizsgálja, mit is tartalmaz valójában. Innentől kezdve szinte szabad a gazda. (Az óriás piac és a sokkal kevésbé vegzáló, mondhatni, laza eljárásrend nem véletlenül vonzza a gyógyszergyártókat, akik próbálnak belépni erre a piacra.)

Kiderült például, hogy az egyik forgalmazott terméket soha nem látta az a jó nevű laboratórium, amelynek vizsgálatára hivatkozva árusítják a szert, vagy olyan „megnyugtató" leírás olvasható a terméken, miszerint egyetlen országban sem vonták be. Konkrét vizsgálatokról is hírt adott dr. Csupor Dezső, a Szegedi Tudományegyetem Farmakognóziai Intézetének munkatársa – aki egyben az általunk is többször idézett Ködpiszkáló blog szerzője –, bemutatva, mit találtak a potenciafokozó termékekben: növényi hatóanyag helyett például nagydózisú koffeint, vagy szildenafilt, az impotencia kezelésére szolgáló gyógyszerhatóanyagot, méghozzá a megengedett dózis közel másfélszeresét. Tíz terméket vizsgáltak a szegedi intézetben, nyolccal gond volt, de szinte mind kapható ma is a világhálón, ugyanis nincs visszatartó erejű szankció.

Míg a férfiakat potencianövelő termékekkel bombázzák, addig a nők a fogyasztószerekre vevők. Találtak olyan fogyasztószert, amely a korábban már betiltott hatóanyagot, szibutramint tartalmazott.

A grapefruit cseppekkel kapcsolatban Csupor Dezső megjegyezte: a világon nincs annyi magja a gyümölcsnek, mint amennyi cseppet hazánkban forgalmaznak. Legújabban a szervezet „gombátlanítása" céljából is szedik az emberek, miközben fogalmuk sincs szervezetükről, annak állapotáról. A szegedi intézet által (proaktívan) vizsgált cseppek közül csak kettőben lehetett kimutatni, hogy valóban van benne a gyümölcs magjából, kettőben a héj kivonatát találták furokumarin-vegyülettel (fototoxikus reakciókat válthat ki), egy termékben pedig nagy mennyiségű benzethonium-chlorid tartósítószert fedeztek fel, egy másikban pedig nem is tudják pontosan, mi van. A gyógyszerész hiányolta a részletes, pontos termékekre és összetételre vonatkozó listákat, valamint a hatóságok nagy, kampányszerű ellenőrzését.

Az OÉTI jelenlévő képviselője szerint abszolút korrekt nyilvántartást vezetnek az engedélyezett termékekről, s jelezte, hogy elkezdődik a potencianövelő szerek hatósági ellenőrzése.

Az orvosok ritkábban tudnak arról, hogy az általuk kezelt beteg étrend-kiegészítőt fogyaszt, Ha mégis van erről információjuk, akkor gondot okoz számukra, miként vélekedjenek ezekről a termékekről. Nincs ugyanis hiteles nyilvántartás, az orvosok nem tudnak egy olyan listához hozzáférni, amely legalább alapinformációval szolgálna a szerek összetevőiről – fogalmazott dr. Botz Lajos, Pécsi Tudományegyetem Gyógyszerészeti Intézetének és Klinikai Központi Gyógyszertárának igazgatója a konferencián. Hozzátette, hogy ma becslések szerint 13-14 százalékra tehető arányban torzítja az orvos által rendelt gyógyszerek hatását az, hogy a beteg más, az orvos által nem ismert szereket szed. Mindenen túl azonban felhívta a figyelmet arra, hogy tanulni kell abból, milyen nagy mértékű elfordulás mutatkozik a hagyományos európai orvoslástól, s jelezte: semmiképpen nem tartaná helyesnek eltemetni az alternatív gyógymódokkal kapcsolatos problémát. Úgy vélte, meg kell találni a kompromisszumos megoldást az érintetteknek.

A Magyarországi Étrend-kiegészítő Gyártók és Forgalmazók Egyesülete (MÉKISZ) éppen a hitelesség és a garantált minőség érdekében tanúsítványt kínál a tagvállalatai által előállított termékekre. Ám mint dr. Horányi Tamás, a Magyarországi Étrend-kiegészítő Gyártók és Forgalmazók Egyesületének alelnöke szavaiból kiderült, egyelőre minimális érdeklődés mutatkozik a MÉKISZ-védjegy iránt, alig néhány gyártó néhány termékére kérték. A szakmai szervezet pedig többek között ebben látja a garanciát arra vonatkozóan, hogy minőségi termékek kerüljenek étrend-kiegészítőként a polcokra.

 

Forrás: Weborvos - Sándor Judit

 

 
<< Első < Előző 1 2 Következő > Utolsó >>

1. oldal / 2
A honlapon olvasható gyógyszerekkel kapcsolatos információk nem helyettesíthetik a megfelelő szakember megkeresésének szükségességét betegség fennállása esetén!
Jogi nyilatkozat