Home Aktualitások
Aktualitások


A napallergiáról PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Eszter   
2013. május 01. szerda, 12:54

Te is napallergiás vagy?

Napfény hatására egyes emberek bőrén viszkető, égő érzés, kis tűszúrásszerű pontok, pirosodás, fájdalom, csalánkiütés, feldagadás tünetei jelentkezhetnek. Ez bizony napallergia. A tünetek jelentkezhetnek azonnal, amint a bőrt napfény éri, de akár napokkal később is visszatérhetnek, vagy akár napokon keresztül is tapasztalhatóak. Még az is előfordul, hogy évekre eltűnik a betegség, majd váratlanul visszatér.

Hogy maga az allergia honnan eredeztethető, azt eddig még nem tudni.

Fontos megemlíteni, hogy a szolárium szinte biztosan nem jelent megoldást az allergiamentes barnaság elérésére.

A napallergia kezelése lehet helyi kezelés is, mely az antihisztaminos krémek használatát jelenti. A teljes biztonságot azonban a naptól való tartózkodás biztosítja, mely egyes betegeknél a teljesen zárt teret jelenti. A vízpart melletti árnyék nem elegendő, hiszen a víz fényvisszaverő képességének köszönhetően az allergiás reakciót kiváltó sugárzás itt sokkal erősebb. Ezen kívül figyelni kell az ablakokra is, hiszen bár az üveg a UV-B sugarakat megszűri, az UV-A sugarakat nem. Ugyanez a helyzet a ruházattal is.

Jó hír, hogy a napozók piacán megjelentek olyan készítmények, melyeket kimondottan ezen tünetek megelőzésére fejlesztettek ki. Közös jellemző, hogy ezekben a termékekben nemcsak az UVB érték a legmagasabb, hanem már az UVA-védelem is maximális.

 

Napozás mértékkel

Habár évek óta riogatnak bennünket a nap ártó sugaraival, ki tudna elképzelni egy olyan tenderparti nyaralást, mikor is egész nap a pálmafák árnyékában ücsörgünk.

Persze tudjuk, hogy az ózonlyuk miatt a felhőtlen napozás a múlté, hiszen az UV sugarak szabadon érik bőrünket maradandó károsodást okozva, mégsem kell, sőt nem is szabad a napfürdőzés öröméről teljesen lemondani. A nap ugyanis létfontosságú a D vitamin képzésben, fokozza a vérképző szervek működését, segíti az anyagcserét, sőt a legújabb kutatások szerint egyes rákfajták kialakulását is megakadályozza.

Manapság azonban napozni csak okosan szabad, betartva a napozás aranyszabályait:

  • Bőségesen kenjünk magunkra napozószert mielőtt a szabadba mennénk, ne csak a napozásnál, de ha kirándulni, hajókázni, sétálni indulunk akkor is.
  • Ne az utolsó pillanatban, a strandra érve a tűző napon kenjük be magunkat, hanem legalább fél órával korábban.
  • Gyakran kenjük magunkat újra, hiszen a parti homok, a törölköző ledörzsöli, a víz lemossa a krémet rólunk.
  • Hajunk is védelemre szorul, ezért viseljünk kalapot, kendőt, különösen érvényes ez a gyerekeknél.
  • Ne menjünk ki a déli napra! 11 és délután 3 óra között tartsunk sziesztát, mint a déli népek általában.
  • Érzékeny bőrűek különösen óvatosan kezdjenek napozni, az első napokba 10-15 perc is elegendő.
  • A meleg kiszárít nemcsak külsőleg, de belsőleg is hidratálásra van szükség, ezért igyunk sok folyadékot és mártózzunk meg a vízbe minél gyakrabban.
  • Sokan nem gondolnak rá, de a szem érzékeny bőrét is óvni kell. Viseljünk UV szűrös szemüveget, vagy használjunk speciális szemhéjra való védőkrémet.
  • Bármilyen típusú is a bőrünk, mindig magas faktorszámú fényvédővel kezdjük és csak fokozatosan térjünk át az alacsonyabb faktorszámra.

 

Védőfelszerelés helyett

Ahhoz, hogy okosan válasszunk fényvédőt, tudnunk kell mi a különbség UVA és UVB sugarak között. Az UVB sugarak, amelyeket részben megállít a bőr felső rétege, felelősek a barnulásért, de a napégés elsődleges okozói is. Ezzel szemben az UVA sugarak egészen a bőr mélyebb rétegéig is eljutnak.

Az UVA sugarak alattomosabbak mivel hatásuk nem fájdalmas. Felgyorsítják a bőr öregedését, érzékenyíthetik a bőrt, melyet általánosan napallergiának hívnak (ilyenkor piros foltok jelennek, vagy viszket a bőr), valamint kiválthatják a bőr pigmentálságát, hatására májfoltok jelentkeznek. Az UVA és UVB sugarak együttesen károsíthatják a sejtek DNS-ét, és akár bőrrák kialakulásához is vezethetnek. Kérdés, hogy kivédésükre kémiai vagy fizikai fényszűrőt tartalmazó krémet válasszunk?

A fizikai fényszűrők semleges, fehér színű, porszerű anyagok, melyek szétszórják vagy visszaverik a napsugarakat, védenek az UVB és részben az UVA sugarakkal szemben is, kozmetikai tulajdonságaik azonban kevésbé jók, vékony réteget képeznek a bőrön. Az UVA tartományban kevésbé hatékonyan védenek, ezért önmagukban nem elegendőek. A kémiai fényszűrők elnyelik az UVA és UVB sugarakat meggátolva, hogy azok a bőrbe jussanak. Kémiai tulajdonságaiktól függően a fénynek különböző tartományában hatnak, előnyük, hogy jobban védenek a teljes UV tartományban. Igazán akkor hatékony és jó a napozó krémünk, ha az a teljes körű UVA-UVB védelem érdekében a kémiai és fizikai fényszűrőket együtt tartalmazzák. A faktorszám mindig bőrünknek megfelelő legyen. Tévedés, hogy ha egyszer bekrémezzük magunkat, máris védve vagyunk egész napra a leégés ellen. A szél, a homok, a víz eltávolítja rólunk a krémet, ezért újra és újra kenjük át magunkat.

 

A napfény bőrt öregítő hatása

A bőr fokozatos öregedése - többi szervünkhöz hasonlóan - természetes, vissza nem fordítható folyamat.

A hámsejtek szaporodása lelassul, így a bőr legfelső rétege, a hám elvékonyodik. A sejtek víztartalma csökken. A középső rétegben, az irhában a rugalmasságot biztosító rostok elpusztulnak. Az irhában található erek fala is fokozatosan tönkremegy, az erek végérvényesen kitágulnak. A bőr alsó rétege, a zsírszövetből álló bőralja megfogyatkozik. Mindezek "eredményeként" a bőr elvékonyodik, a kitágult erek láthatóvá válnak. A szemek és a száj környékén megjelennek, majd egyre szaporodnak a szarkalábak. A bőr felszíne szárazzá, hámlóvá válik, ez viszketést okoz. Különösen az arcon és a kézfejeken az egyenetlen festéktermelés és eloszlás eredményeként barna vagy fehér foltok jelennek meg.

Ezeket a nem kívánatos folyamatokat még fel is gyorsíthatjuk. Leggyakrabban a házipatikákban rendszerint megtalálható steroid-hormon tartalmú kenőcsök, krémek (például Flucinar, Ftorocort, stb.) gyakori, orvosi ellenőrzést nélkülöző használata, és a mértéktelen napozás vezethet a bőr idő előtti elöregedéséhez. A túlzott napozáshoz hasonlóan a szoláriumok éveken át tartó, rendszeres igénybevétele is hasonló bőrelváltozásokkal jár.

Mivel lassíthatjuk bőrünk öregedését?

A száraz bőr hamarabb elhasználódik, ezért ilyen bőr esetén hidratáló készítmények (arckrémek, testápolók) mindennapos használata javasolt. A túl gyakori - naponta többszöri - tusolás, fürdés, különösen lúgos kémhatású tisztítószerrel szintén erősen szárítja bőrünket.

Aki megengedheti magának, rendszeresen keresse fel kozmetikusát. Az arc és a dekoltázs bőrének gyakori masszírozása, regeneráló, frissítő pakolások, kezelések jótékonyan hatnak a bőrre.

Ne csak arcbőrünk fiatalságának megőrzésére fordítsunk gondot! A szakszerű, rendszeres kéz- és lábápolásról se feledkezzünk meg!

Kerüljük a mértéktelen napozást és a szolárium rendszeres használatát! Nyaralásnál használjunk a bőrtípustól függő fényvédő faktorú kozmetikumokat! Napfürdőzés után a kiszáradt bőrt testápolóval kenjük be!

Erős napsugárzás esetén ne feledkezzünk el az ultraibolya-sugarakat szűrő ajakápolókról sem! Lehet, hogy néhány év múlva ismét a napernyő és a sápadt bőr jön divatba?

Barnaság napozás nélkül

Amerikai kutatók olyan krémet állítottak elő, amely napozás nélkül is barnít. A krémben levő hatóanyag lényegében utánozza azt a folyamatot, amely a nap ultraibolya sugárzásának hatására a bőr sejteiben lejátszódik.

Egyelőre még csak fehérbőrű egereken próbálták ki, de a felfedezés magában hordozza annak lehetőségét, hogy védelmet nyújtson a világos bőrű embereknél a túlzott napsugárzás hatására kialakuló bőrráktól.

A világos bőrű emberek azért nem tudnak szépen lebarnulni, mert a pigmentet termelő melanociták felszínéről hiányzik az ún. MC1R receptor. Emiatt a cAMP nevű vegyületből, mely a melanocitákat pigmenttermelésre serkenti, csak kevés termelődik.. Ezért a világos bőrű emberek a napon nem lebarnulnak, hanem leégnek, a sejtek DNS-e-károsodhat, és ez bőrrákhoz vezethet.

A WHO becslései szerint szerte a világon évente 60 ezer ember hal meg a túlzott napozás következtében kialakult bőrrákban.

A kutatók génmódosítással állítottak elő világos bőrű és vörös szőrű egereket, amelyek a kismennyiségű UV-sugárzástól nem barnultak le, viszont a nagyobb dózistól leégtek.

Ezután a cAMP-szintet emelő, forskolin nevű vegyületet tartalmazó krémmel kezelték az egereket. A forskolint az Indiában honos forskohli növény gyökeréből állították elő. Az egerek bőre színe sötétebb lett, ami azt bizonyítja, hogy ha kellő ösztönzést kapnak, a vörös hajúak melanocitái is képesek pigmentet termelni. A napozás nélkül elért barnulás folyamata megkülönböztethetetlen volt a természetes úton barnuló sötét szőrű egereknél lejátszódó folyamattól.

A kutatók azt is megállapították, hogy a forskolin-kezelés során megszerezett barnaság védi a bőrt az UV-sugárzás okozta bőrráktól. – Azt még nem tudni azonban –, teszi hozzá dr. David Fisher, a kutatás vezetője –, hogy az emberi bőrbe elég mélyen beivódik-e a készítmény majd ahhoz, hogy aktiválni tudja a melanocitákat. Ha sikerül, akkor a világos bőrű emberek nem fogják erőltetni a napozást, kevésbé kockáztatva a bőrüket.

Önmagában a barnító krém azonban nem védi a világos bőrűeket sem a leégéstől, sem a bőrráktól.

 forrás: www.utisugo.hu/wellness/eletmod/

 
Gyógyuljunk homeopátiával PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Eszter   
2011. szeptember 28. szerda, 16:37

Gyógyuljunk homeopátiával

 

A homeopátiás gyógyszerekről ma sem tudjuk pontosan, hogyan hatnak, ám szinte minden olyan esetben esélyt adnak a gyógyulásra, amikor a szervezetben még nem játszódtak le visszafordíthatatlan anatómiai változások. Kicsinek, nagynak, még kismamáknak is mellékhatások, allergia kockázata nélkül adhatók.

 

Így kezdődött

Samuel Hahnemann német orvos és gyógyszerész 1796-ban tette közzé a homeopátiával kapcsolatos megfigyeléseit. A gyógymód legfontosabb alapelve a hasonlósági szabály, ennek alapján keresik meg azt a szert, amely meggyógyítja a beteget. Ebből ered az eredeti magyar elnevezés is: hasonszenvi gyógymód.

Világszerte az alapellátásban dolgozó orvosok harminc-hatvan százaléka ajánl betegeinek homeopátiás gyógyszereket. Ezek nálunk is szabályosan törzskönyvezett, recept nélkül beszerezhető készítmények. Speciális, természetes alapanyagból előállított (növényi, állati és ásványi eredetű) gyógyszerekről van szó, melyeket különleges, csak a homeopátiás gyógyszergyártásban alkalmazott módszerekkel, szakaszos hígítással és dinamizálással készítenek.

Ha egészségesen nagy mennyiséget fogyasztunk egy bizonyos anyagból, különféle jellegzetes tüneteket figyelhetünk meg magunkon. Amikor például vöröshagymát aprítunk, folyik az orrunk és könnyezünk, de ez a könny nem maró, az orrváladék vizes, ugyanakkor meglehetősen idegesek leszünk. Ez a tünetsor nagyon hasonlíthat ahhoz, ahogyan egy légúti vírusfertőzés kezdetén érezzük magunkat. Ha ez a hasonlóság nagymértékű, akkor a vöröshagymából készült homeopátiás szer meggyógyíthatja a vírusos vagy allergiás eredetű náthánkat.

Minden betegségre?

Igen, szinte valamennyi testi baj kezelhető homeopátiás szerekkel, akár hirtelen fellépő, akár hosszan elhúzódó panaszról van szó. Sokszor önállóan is alkalmasak a gyógyításra, de természetesen számtalan olyan helyzet is adódik, amikor más gyógymódokkal, hagyományos gyógyszerekkel kell kiegészíteni. A sebészeti szakellátásra szoruló betegnél például pozitívan befolyásolják a gyógyulás gyorsaságát és minőségét.

Gyerekekkel legtöbbször azért fordulnak homeopátiás orvoshoz, mert a közösségbe kerülő kicsi folyton beteg lesz, és a szülők nem szeretnének neki kéthetente antibiotikumot adni. Ettől a gyógymódtól azt várhatjuk, hogy a beteg gyorsabban gyógyul, kevesebb szövődménye lesz, és rövid ideig tart a lábadozás.

Alapos kikérdezés

A homeopátiás orvos ugyanúgy megvizsgálja a betegeit, mint más orvos, ha kell, ugyanúgy sor kerül laborvizsgálatokra, röntgenre, vagy amire szükség van. A különbség a kikérdezés alaposságában, vagyis az anamnézis részletességében rejlik. A homeopátiás gyógyszerválasztásnak ugyanis az egyedi jelek jelentik az alapját. Például egészen más gyógyszert kap egy allergiás beteg, ha az orra folyik inkább, mint ha a szeme viszket. Azért kell kikérdeznünk ennyire részletesen a beteget, mert az óriási homeopátiás gyógyszerkincsből kell kiválasztanunk azt a szert, amelynek a gyógyszerképe leginkább hasonlít a páciens betegségképére, tehát tüneteinek összességére. Erre csak akkor van lehetőség, ha sok-sok apróságot megkérdez az orvos. Néha nagyon csodálkoznak a szülők, mert bizony még arról is érdeklődni szoktak, hogy tervezett vagy véletlenül érkezett gyerekről van-e szó. Azt is jó megtudni, hogy milyen testhelyzetben szeret aludni, és mit szeret enni. Így az orvos nagyon pontos képet kap arról, akit gyógyítani szeretne.

A homeopátia és a „többiek”

Az ember alapvetően orvoshoz viszi a gyerekét, olyanhoz, akinek a tudásában, tapasztalatában megbízik. Rá kell hagynunk, hogy adott esetben megfelelőnek tartja-e a kizárólag homeopátiás kezelést, vagy mást is szükségesnek tart. A homeopátiás gyógyszer szedését egyébként többnyire akkor is folytatni lehet, ha kórházba kerül a gyerek. Jó példa erre a budapesti Bethesda Gyermekkórház, ahol etikai állásfoglalás született erről: a kórházi kezelés során lehet homeopátiás kezelést is folytatni, ha az orvos, aki ezt elrendeli, megtanulta a homeopátiát, és a beteg ezt igényli. A hagyományos gyógymódokról, például a lázcsillapító borogatásról vagy a hagymás fülpakolásról sem kell lemondani. Arra viszont ügyeljünk, hogy mentolt és kámfort, mentateát ne adjunk a betegnek.

Beadjuk a gyógyszert

– vagyis olyasmit teszünk, ami évszázadok óta a gyógyulás felé vezető utat jelképezi szülőnek, gyereknek egyaránt. Bajunk van, amelyre bevesszük a megfelelően kiválasztott és elkészített szert. A homeopátiás gyógyszerek nálunk úgynevezett globulus formában kaphatók, ezek apró, édes, cukorból készült golyócskák, amelyek homeopátiás hatóanyaggal vannak átitatva. Ezeket a golyócskákat a szájba kell helyezni úgy, hogy a beadás előtt és után fél órával ne egyen, ne igyon, ne mosson fogat, ne rágógumizzon a kis beteg. Ha már szót tud fogadni, akkor el kell szopogatnia ezeket a golyócskákat, amelyek nagyon gyorsan elolvadnak. Ha még túl kicsi ehhez, akkor kiskanálnyi vízben fel kell oldani. Hasmenés és hányás esetén, vagy ha magas láz miatt fontos a folyadékbevitel, akkor félpohárnyi vízben oldva lehet elkortyolgatni.

A homeopátiás gyógyszereket úgy kell tárolni, hogy ne érje őket elektromágneses sugárzás, vagyis ne kerüljenek mobiltelefon, mikrohullámú sütő, tévé, számítógép közelébe. Illóolajok mellé, meleg helyre vagy napfényre se tegyük a kis fiolát.

A homeopátiás orvos csak akkor tekint valakit gyógyultnak, ha nem csupán a tünetei szűntek meg, hanem jól eszik, jól alszik, mindenestől „rendben van”. A homeopátiát általában olyan szülők választják, akik a gyerekük jövőjére is gondolnak, és szeretnék őt megkímélni az esetleg feleslegesen szedett gyógyszerek mellékhatásaitól. A homeopátiát gyakorlók eredetileg is orvosok, és tudásukat más szakorvosokhoz hasonlóan sok év tapasztalata szilárdítja meg. Csodát azonban ettől sem várhatunk: sok mindent lehet vele gyógyítani, de korántsem mindent.

Ki fizeti?

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár sajnos – más európai országokkal szemben – nálunk sem a kezelést, sem a gyógyszereket nem támogatja. A kiegészítő egészségpénztárak viszont száz százalékban finanszírozzák: a szülő visszakapja, amit orvosra, gyógyszerre költött.

Módosítás dátuma: 2013. április 04. csütörtök, 20:46
 

Gyógyulás - Természetesen!

 

Egyes betegségek modern gyógyszerekkel és természetgyógyászati módszerekkel egyaránt gyógyíthatók. Ha nem is mindig, de (a baj súlyosságától függően) lehet választani.

Az alábbiakban felsoroltunk néhány igen gyakori egészségügyi problémát, amelyet - (amennyiben nincs semmilyen súlyos, krónikus betegsége) orvosi konzultációt követően, sikeresen kezelhet gyógynövényekkel és természetes házi praktikákkal.

 

Magas vérnyomás

Gyógyszer: Az orvos többnyire patikaszerek kombinációját írja fel: vízhajtót, hogy csökkentsék a lerakódott víz mennyiségét a sejtekben. A másik tabletta az idegrendszerre hat, a harmadik tágítja az érfalat. Így csökken a nyomás az erekben.

Természetes szer: Csak kiegészítésként ajánlható a Kneipp-kúra vagy más vízterápia. Igazán hatásos azonban csakis a korszerű, gyógyszeres vérnyomáscsökkentő kezelés lehet. A magas vérnyomást mindig komolyan kell venni, az egészséges életmód azonban minden esetben javítja az általános közérzetet.

 

Székrekedés

Gyógyszer: Hashajtót – akár növényi hatóanyagút is – csak több napos székrekedés után szabad szedni. A puhító tabletták hígabbá teszik a székletet, ezáltal könnyebbé teszik az ürítést, így szüntetik a székrekedést, míg az úgynevezett izgató hatású gyógyszerek a bélmozgást fokozzák.

Természetes szer: Állandósult székrekedéstől csakis az étrend megváltoztatásával és bizonyos mértékű életmód-változtatással lehet szabadulni. A diéta legfőbb jellemzője: rostban gazdag táplálék, azaz sok zöldség és gyümölcs, utóbbiakat, ha lehet, héjastól kell fogyasztani. Kiegészítők a finomítatlan gabonafélék: barna rizs, teljes őrlésű kenyér, korpás tészta. Elengedhetetlen a rendszeres, napi és bőséges (2-3 l) folyadékfogyasztás is. Hatékony segítséget nyújthat az aszalt szilva(lé), amely segíti az emésztést és a székelést.

 

Magas koleszterinszint

Gyógyszer: Ma már korszerű és célzott gyógyszerekkel lehet csökkenteni a szív- és keringési betegségek legfontosabb rizikófaktorának hatását. Eközben ügyelni kell táplálkozásra: kerülni az állati zsírokat (szalonna, császárhús és a többiek), a tojást. Helyette halat és olívaolajat, zöldséget és gyümölcsöt fogyassz rendszeresen. Többet mozogj, mint korábban: fontos a napi testmozgás!

Természetes szer: Ha a koleszterinszint csak enyhén haladja meg az előírt értéket (5,2), elég lehet az étrendváltoztatás is. Az előbb említett céltudatos táplálkozás mellett étrend-kiegészítőként ajánlható az articsókakivonat és a halolajkapszula.

 

Alacsony vérnyomás

Gyógyszer: Az alacsony vérnyomás önmagában nem betegség. Csak akkor írnak fel orvosságot, ha panaszt okoz (szédülés, ájulás), illetve ha okai között vérszegénység, szívritmuszavar, az izmok működésének zavara áll.

Természetes szer: Ha időnként szédülsz, dörzsöld be a talpad rozmaringolajjal! Utána tedd lavórba, és önts rá 35 fokos vizet. Apránként töltsd fel a lavórt egyre melegebb vízzel, amely a végén - 20 perc elteltével -, már nagyon forró is lehet. A rendszeres sportolás (úszás, tempós kocogás, jóga, szobabiciklizés) szintén hatékonyan segít a vérnyomás optimalizálásában.

 

Fejfájás

Gyógyszer: Ha rendszeresen visszatérő fejfájásról van szó, az orvosnak nagyon sokféle korszerű és erős hatású gyógyszer áll a rendelkezésére, ezek egy része blokkolja a fájdalomemlékezetet is. Ha csak néha lép fel, enyhébb fájdalomcsillapítókkal orvosi segítség nélkül is próbálkozhatsz.

Természetes szer: A fejfájás, különösen a migrén hátterében sokszor a szervezet elsavasodása áll. Érdemes méregtelenítő kúrát végezni: aqua detox kezelést igénybe venni, búzafű-kúrát végezni, és minél több nyers zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani, valamint napi 2,5 liter tiszta vizet inni. Segíthet a magnézium és B-vitamin tartalmú vitaminkészítmények szedése, amely megakadályozza a fejgörcsök kialakulását. Végezetül fontos a pihentető alvás, rendszeres mozgás és egészséges életmód.

 

Hólyaggyulladás

Gyógyszer: Ha már kialakult a gyulladás, az orvos is általában bőséges folyadékfogyasztást és hólyagteát javasol, amely kimossa a húgyutakat. Makacs fertőzés esetén antibiotikumot rendel, amely sikeresen veszi fel a harcot a baktériumokkal. Mindig komolyan kell venni a hólyaggyulladást, különösen nőknél, mivel a probléma elodázása meddőséghez vezethet!

Természetes szer: Már az első panaszok megjelenésekor célszerű fekete ribizli- vagy áfonyalevet inni (lehetőleg biolevet). E két gyümölcs az antibiotikumhoz hasonló hatású fenolsavat tartalmaz. Megelőzésként is ajánlatos a napi 1 pohár lé, hogy csökkentsük a gyulladások kialakulásának kockázatát.

 

Depresszió

Gyógyszer: Ha a hangulatváltozás oka nem köthető konkrét eseményhez (például egy tragikus halálesethez), illetve gyakori és vissza-visszatérő, az orvos a lehetséges testi okokat is kivizsgálja (hormonális problémák, pajzsmirigy működési zavar stb). Ha ez kizárható, érdemes pszichológus/pszichiáter segítségét igénybe venni.

Természetes szer: Rossz hangulat esetén az aromaterápia segíthet! Cseppents citromolajat egy illatlámpába, és lélegezd be mélyen. Nagyobb mennyiségű orbáncfűvel is segíthetsz a depressziós lelkiállapoton. Nem okoz függőséget, viszont kissé fényérzékennyé tesz.

Hatékony segítséget nyújthat a sport, a kirándulás, a sétálás, és minden olyan társasági program, amelyben örömödet leled - mert kellemesen kimerít fizikailag, így a nyugtalanító gondolatokra már nem marad felesleges energiád.

 

Kötőhártya-gyulladás

Gyógyszer: A mindenkori kezelés a kiváltó októl függ, amely lehet vírus, baktérium, allergia, UV-sugárzás, de akár neonfény is. Így az orvos többféle gyógyszerrel élhet: felírhat allergiaellenes szert, kortizont vagy antibiotikumot.

Természetes szer: Ami mindig jótékonyan segít, az a borogatás. Ez készíthető kamilla- vagy szemvidítófű-teából. Mindkét gyógynövény nyugtatja a kötőhártyát, és gyulladáscsökkentő hatású is.

 

Megfázás

Gyógyszer: Aki minél hamarabb szeretne talpra állni, hatékony gyógyszerekkel enyhíthet a tüneteken (torokfájás, köhögés), ám ha vírus a kiváltó ok: az ellen nincs gyógyszer.

Természetes szer: Ha nem is hat olyan gyorsan, mint a gyógyszerek, de igen hatásos az izzasztókúra: igyál meg esténként két bögre hársfateát, és bújj a paplan alá: a tea kiűzi a méreganyagokat a pórusokon keresztül. Inhalálj! Forrázz le 2 liter vízzel 4 evőkanál kamillavirágot. Hajolj a fazék fölé, tegyél a fejedre törülközőt, és inhaláld be a kamillagőzt legalább 10 percen át. Eredményesen segíthet ilyen esetekben a tengeri só: fürdőként és orr-spray-ként egyaránt.

Amennyiben a váladék a fülre húzódna, érdemes kövirózsa-cseppet használni, ezzel elkerülhető a komolyabb fülgyulladás.

Nem szabad figyelmen hagyni a mézet sem, amely komoly baktériumölő hatással van. Fogyasztható magában is, vagy teában.

 

forrás: http://www.astronet.hu/test-es-lelek/alternativ-kezelesek/gyogyulas-termeszetesen-101658.html?fejezet=1

 

Így értelmezd az E-számokat! - Nem minden veszélyes

 

Ma már szinte csak a bioboltok polcain találsz olyan élelmiszereket, amelyek nyomokban sem tartalmaznak mesterséges adalékanyagokat. Az azonban tévhit, hogy minden E-szám mesterséges, pontosabban az egészségre káros adalékanyagot tartalmaz!

Ha nem vagy tudatos vásárló, talán nem is tudod, hogy mik rejtőznek - persze gondosan feltüntetve a címkén - az élelmiszerekben. Egy tanulmány szerint egy átlagos európai évente 7 kiló hozzáadott anyagot eszik, tudva vagy tudatlanul, esetleg csak sejtve. De melyek ezek az E-számokkal jelölt hozzáadott anyagok? Például az édesítőszerek vagy a tartósítók. Találhatsz azonban ezek között sokkal jobban hangzóakat is: vitaminokat és antioxidánsokat.

Természetes, E-számmal jelölt összetevők

Sok, E-számmal jelölt adalékanyag teljesen ártalmatlan, sőt, valóban jobbá teszik az ételeket. Sokkal jobb ízűvé, mint mielőtt évekkel ezelőtt nem adták hozzá ezeket. Ezek nem károsak az egészségre, ahogy a növényi eredetű színezőanyagok sem, melyeknek köszönhetően lesznek ízlésesebb, szebb színűek egyes élelmiszerek. Még az ellenőrzött natúrtermék címkéjén is találkozhatsz E-számokkal, ne gondolj hát csalásra, ez teljesen legális.

E-számok, amelyeket kerülj

Akadnak azonban olyan E-számú anyagok is, amelyek károsak vagy károsak lehetnek az egészségre. Vannak közöttük ugyanis olyan, genetikailag módosított eredetűek, melyekkel kapcsolatban már felmerült a rákkeltő tulajdonság gyanúja. Más E-hozzávalók pedig allergiát okozhatnak, hizlalnak vagy izgatottá, "hiperaktívvá" tehetik a gyerekeket. Vannak olyan anyagok, amelyeket az Egyesült Államokban már betiltottak, az Európai Unió területén azonban még - rendszeres felülvizsgálat mellett - alkalmazhatóak.

Mielőtt azonban megrémülnél, megnyugtatunk. Ha kiegyensúlyozottan táplálkozol, a friss zöldségek, gyümölcsök, tejtermékek, teljes kiőrlésű gabonából készült ételek, sovány húsok és halak az étrended alapjai, akkor nem kell félned sem az allergiától, sem az elhízástól, sem komolyabb betegségek kialakulásától az E-számok miatt. Kizárólag készételeken, feldolgozott élelmiszereken élni nemcsak az E-vel jelölt, hozzáadott mesterséges anyagok miatt egészségtelen.

Minél több friss, természetes élelmiszert és italt fogyasztasz, annál jobban érzed majd magad a bőrödben - E-számoktól függetlenül. A párizsit cseréld le frissen sült csirkemellre, a kávét pedig zöld teára.

Olvass a címkéből!

Élelmiszeripari megállapodás szabályozza az összetevők arányának felsorolását a csomagoláson. A címkén tehát először az a hozzávaló szerepel, amiből a legtöbb van az élelmiszerben, végül pedig az, amelyikből a legkevesebb. Így, ha az E-számokat - vagy más, teljesen ismeretlen nevű összetevőket - csak a sor végén látod kullogni, valószínűleg csak csekély mennyiség van belőle az ételben.

Ahhoz pedig, hogy elkerülhesd a nem túl egészséges adalékanyagokat, nem kell bemagolnod az E-számokat 100-1520-ig. Elég azt tudnod először is, hogy a hozzáadott anyagokat kategóriánként nevezték el, vagyis számozták meg. A színezőanyagokat 100-180-ig találod, ezeket követik a tartósítószerek 200-298-ig. Az antioxidánsok és savanyúságot szabályzó összetevők 300-385-ig sorakoznak, a következő kategória pedig a térfogatnövelőké és a nedvességet szabályozó anyagoké, 400-586-ig. Az ízfokozók 620-650-ig vannak, az édesítők pedig 900-1520-ig tartanak. Részletes felsorolásunkban - melyet a cikk alján a következő oldalakra kattintva találsz - másodsorban pedig könnyen tájékozódhatsz arra vonatkozóan, hogy mely szám mögött milyen adalékanyag rejlik, és az hajlamosíthat-e allergiára vagy sem.

Kerüld a feldolgozott élelmiszereket!

Ha egészségesen szeretnél étkezni, és a lehető legtöbb adalékanyagot elkerülni, a legjobb, ha elkerülöd a feldolgozott élelmiszereket. Minél jobban feldolgoznak ugyanis valamit, az annál kevésbé természetes. Ez nem feltétlenül jelent rosszat, ugyanakkor jót sem. Csupán annyit, hogy a feldolgozott ételek sokkal több hozzáadott anyagot tartalmaznak, dúsítókat, savanyúságot szabályzókat, nedvesítőket, ízfokozókat, édesítőszereket vagy színezéket - és még ezeknél is többet. Arra is ügyelj, hogy ha egy élelmiszernek hosszú a szavatossági ideje - ilyenek a konzervek vagy a mirelit termékek -, valószínűleg bőven jutott bele a tartósítószerekből is.

A csökkentett zsír- vagy cukortartalmú termékek, népszerűbb nevükön a "lightok", ugyan valóban kevesebb cukrot és zsiradékot tartalmaznak, ezeket azonban más, mesterséges összetevőkkel pótolják. Ha vegetáriánus vagy, azt kell tudnod, hogy néhány E-szám mögött állati eredetű összetevők állnak, érdemes erre figyelned, nehogy bűnbe ess. Ha pedig hajlamos vagy az allergiára, az allergén E-számokkal bánj csínján.

 

E-számok A-tól Z-ig - Színezőanyagok

 

- E100 kurkumin

- E101 riboflavin vagyis laktoflavin (B2-vitamin)

- E101a riboflavin-5'-foszfát

- E102 tartrazin

- E103 krizoin

- E104 kinolinsárga

- E105 fast yellow ab

- E106 riboflavin-5-nátriumfoszfát

- E107 yellow 2g

- E110 sunset yellow fcf, orange yellow s, fd&c yellow 6 - allergiát okozhat

- E111 orange ggn

- E120 kárminvörös, kárminsav, carmines, natural red 4 - állati eredetű, allergiát okozhat

- E121 orcein, orchil

- E122 carmoizin, azorubine - allergiát okozhat

- E123 amaranth, fd&c red 2 - allergiát okozhat

- E124 ponceau 4r, cochineal red a, brilliant scarlet 4r - allergiát okozhat

- E125 scarlet gn

- E126 ponceau 6r

- E127 eritrozin, fd&c red 3 - allergiát okozhat

- E128 vörös 2g - allergiát okozhat

- E129 allura red ac, fd&c red 40 - allergiát okozhat

- E130 indantrénkék

- E131 patentkék v - allergiát okozhat

- E132 indigókármin, indigó, FD&C Blue 2 - allergiát okozhat

- E141 Klorofill-rézkomplexek, Klorofillin-rézkomplexek

- E142 greens s - allergiát okozhat

- E143 fast green fcf, fd&c green 3

- E150a karamell - natúr - allergiát okozhat

- E150b karamell - szulfitos - allergiát okozhat

- E150c karamell - ammóniás - allergiát okozhat

- E150d karamell - ammónium-szulfitos - genetikailag módosított

- E151 fekete pn, brillantfekete bn - allergiát okozhat

- E152 fekete 7984 (színanyag) - allergiát okozhat

- E153 szén, Növényi szén (színanyag) genetikailag módosított, állati eredetű is lehet

- E154 brown fk, kipper brown - allergiát okozhat

- E155 csokoládébarna ht - allergiát okozhat

- E160a alfa-karotin, béta-karotin, gamma-karotin

- E160b annatto, bixin, norbixin - allergiát okozhat

- E160c kapszantin, kapszorubin, paprika kivonat

- E160d likopin - genetikailag módosított lehet

- E160e béta-apo-8'-karotenal (C 30)

- E160f béta-apo-8'-karoténsav-etil észter (C 30)

- E161a flavoxantin

- E161b lutein

- E161c kriptoxantin - allergiát okozhat

- E161d rubixantin E161e violaxantin

- E162 céklavörös, betanin

- E163 antocián

- E170 kalcium-karbonát, mészkő

- E171 titán-dioxid

- E172 vasoxidok és hidroxidok

- E173 alumínium

- E174 ezüst

- E175 arany

- E180 rubin pigment, litol rubin bk

- E181 tannin

 

E-számok A-tól Z-ig - Tartósítószerek

 

- E200 szorbinsav

- E201 nátrium-szorbát

- E202 kálium-szorbát

- E203 kalcium-szorbát

- E210 benzoesav - allergiát okozhat

- E211 nátrium-benzoát - allergiát okozhat

- E212 kálium-benzoát - allergiát okozhat

- E213 kalcium-benzoát - allergiát okozhat

- E214 etil-parahidroxibenzoát - allergiát okozhat

- E215 nátrium-etil-parahidroxibenzoát - allergiát okozhat

- E216 propil-para-hidroxibenzoát - allergiát okozhat

- E217 nátrium-propil-para-hidroxibenzoát - allergiát okozhat

- E218 metil-parahidroxibenzoát - allergiát okozhat

- E219 nátrium-metil-parahidroxibenzoát - allergiát okozhat

- E220 kén-dioxid - allergiát okozhat

- E221 nátrium-szulfit - allergiát okozhat

- E222 nátrium-hidrogénszulfit - allergiát okozhat

- E223 nátrium-metabiszulfit - allergiát okozhat

- E224 kálium-metabiszulfit - allergiát okozhat

- E225 kálium-szulfit - allergiát okozhat

- E226 kalcium-szulfit - allergiát okozhat

- E227 kalcium-hidrogénszulfit - allergiát okozhat

- E228 kálium-hidrogénszulfit - allergiát okozhat

- E230 bifenil, difenil

- E231 ortofenil-fenol

- E232 nátrium-ortofenil-fenol

- E233 tiabendazol

- E234 nizin

- E235 natamycin, pimaracin

- E236 hangyasav

- E237 nátrium-formiát

- E238 kalcium-formiát

- E239 hexamin

- E240 formaldehid

- E242 dimetil-dikarbonát

- E249 kálium-nitrit

- E250 nátrium-nitrit

- E251 nátrium-nitrát

- E252 kálium-nitrát (salétrom) - állati eredetű lehet

- E262 nátrium-acetát, nátrium-hidrogén-acetát

- E263 kalcium-acetát

- E264 ammónium-acetát

- E270 tejsav - antioxidáns, állati eredetű lehet

- E280 propionsav

- E281 nátrium-propionát

- E282 kalcium-propionát - allergiát okozhat

- E283 kálium-propionát

- E284 bórsav

- E285 nátrium-tetraborát, bórax

- E290 szén-dioxid

- E296 almasav

- E297 fumársav

 

E-számok A-tól Z-ig - Antioxidánsok, savanyúságot szabályozó anyagok

 

- E300 aszkorbinsav (C-vitamin)

- E301 nátrium-aszkorbát

- E302 kalcium-aszkorbát

- E303 kálium-aszkorbát

- E304 Aszkorbinsav zsírsav észterei (i) aszkorbil-palmitát (ii) aszkorbil-sztearát

- E306 tokoferol-dús kivonat (természetes E-vitamin) - genetikailag módosított lehet

- E307 alfa-tokoferol (szintetikus E-vitamin) - genetikailag módosított lehet

- E308 gamma-tokoferol (szintetikus E-vitamin) - genetikailag módosított lehet

- E309 delta-tokoferol (szintetikus E-vitamin) - genetikailag módosított lehet

- E310 propil-gallát - allergiát okozhat

- E311 oktil-gallát - allergiát okozhat

- E312 dodecil-gallát - allergiát okozhat

- E315 eritroaszkorbinsav (izo-aszkorbinsav)

- E316 nátrium-eritroaszkorbát (nátrium-izo-aszkorbát)

- E319 butil-hidrokinon

- E320 butil-hidroxi-anizol

- E321 butil-hidroxi-toluol - allergiát okozhat

- E322 lecitin - genetikailag módosított, állati eredetű lehet

- E325 nátrium-laktát - állati eredetű lehet

- E326 kálium-laktát - állati eredetű lehet

- E327 kalcium-laktát - állati eredetű lehet

- E329 magnézium-laktát

- E330 citromsav

- E331 nátrium-citrátok (i) mononátrium-citrát (ii) dinátrium-citrát (iii) trinátrium-citrát

- E332 kálium-citrátok (i) monokálium-citrát (ii) trikálium-citrát

- E333 kalcium-citrátok (i) monokalcium-citrát (ii) dikalcium-citrát (iii) trikalcium-citrát

- E334 borkősav

- E335 nátrium-tartarátok (i) mononátrium-tartarát (ii) dinátrium-tartarát

- E336 kálium-tartarátok (i) monokálium-tartarát (tisztított borkő) (ii) dikálium-tartarát

- E337 nátrium-kálium-tartarát

- E338 foszforsav

- E339 nátrium-foszfátok (i) mononátrium-foszfát (ii) dinátrium-foszfát (iii) trinátrium-foszfát

- E340 kálium-foszfátok (i) kálium-foszfát (ii) dikálium-foszfát (iii) trikálium-foszfát

- E341 kalcium-foszfátok (i) monokalcium-foszfát (ii) dikalcium-foszfát (iii) trikalcium-foszfát

- E343 magnézium-foszfátok (i) monomagnézium-foszfát (ii) dimagnézium-foszfát (iii) trimagnézium-foszfát

- E350 nátrium-malátok (i) nátrium-malát (ii) nátrium-hidrogén-malát

- E351 kálium-malát

- E352 kalcium-malátok (i) kalcium-malát (ii) kalcium-hidrogén-malát

- E353 metaborkősav

- E354 kalcium-tartarát

- E355 adipinsav

- E356 nátrium-adipát

- E357 kálium-adipát

- E363 borostyánkősav

- E365 nátrium-fumarát

- E366 kálium-fumarát

- E367 kalcium-fumarát

- E370 1,4-heptonolakton

- E375 nikotinsav, niacin, nikotinamid (B3-vitamin) - allergiát okozhat

- E380 ammónium-citrát

- E381 ammonium-ferrocitrát

- E385 kalcium-dinátrium-(etilén-diamin)-tetraacetát (kalcium-dinátrium edta)

 

E-számok A-tól Z-ig - Térfogatnövelők, nedvesítő anyagok

 

- E400 alginsav

- E401 nátrium-alginát

- E402 kálium-alginát

- E403 ammónium-alginát

- E404 kalcium-alginát

- E405 propán-1,2-diol-alginát (propilén-glikol-alginát)

- E406 agaragar

- E407 karragén (gyöngyzuzmó) - allergiát okozhat

- E407a feldolgozott euchemamoszat

- E410 szentjánoskenyér-liszt (Carob gum)

- E412 guargumi, guargyanta

- E413 tragantmézga - allergiát okozhat

- E414 gumiarábikum - allergiát okozhat

- E415 xantángumi, xantángyanta - genetikailag módosított lehet

- E416 karaya-gumi (Karagumi) - allergiát okozhat

- E417 taramag liszt

- E418 gellángumi

- E420 szorbit (i) Szorbit (ii) Szorbit szirup

- E421 mannit

- E422 glicerin - állati eredetű lehet

- E425 konjak (i) konjak-gumi (ii) konjak-glükomannán

- E430 polioxietilén(8)-sztearát - allergiát okozhat, állati eredetű lehet

- E431 polioxietilén(40)-sztearát - állati eredetű lehet

- E432 polioxietilén(20)-szorbitán-laurát (poliszorbát 20) - állati eredetű lehet

- E433 polioxietilén(20)-szorbitán-oleát (poliszorbát 80) - állati eredetű lehet

- E434 polioxietilén(20)-szorbitán-palmitát (poliszorbát 40) - állati eredetű lehet

- E435 polioxietilén(20)-szorbitán-sztearát (poliszorbát 60) - állati eredetű lehet

- E436 polioxietilén(20)-szorbitán-trisztearát (poliszorbát 65) - állati eredetű lehet

- E440 pektinek (i) pektin (ii) amidált pektin

- E441 zselatin - állati eredetű

- E442 ammónium-foszfatidok - állati eredetű lehet

- E444 szacharóz-acetát-izobutirát

- E445 fagyanták glicerin-észterei

- E450 difoszfátok (i) dinátrium-difoszfát (ii) trinátrium-difoszfát (iii) tetranátrium-difoszfát (iv) dikálium-difoszfát (v) tetrakálium-difoszfát (vi) - kalcium-dihidrogén-difoszfát

- E451 trifoszfátok (i) pentanátrium-trifoszfát (ii) pentakálium-trifoszfát

- E452 polifoszfátok (i) nátrium-polifoszfátok (ii) kálium-polifoszfátok (iii) nátrium-kalcium-polifoszfátok (iv) kalcium-polifoszfát (v) ammónium-polifoszfát

- E459 béta-ciklodextrin

- E460 cellulóz (i) mikrokristályos cellulóz (ii) porított cellulóz

- E461 metilcellulóz

- E462 etilcellulóz

- E463 hidroxipropil-cellulóz

- E464 hidroxipropil-metilcellulóz

- E465 etil-metil-cellulóz

- E466 karboximetil-cellulóz, nátrium-karboximetil-cellulóz

- E468 keresztkötött nátriumkarboximetil-cellulóz

- E469 enzim által hidrolizált karboximetilcellulóz

- E470a zsírsavak nátrium, kálium és kalcium sói - állati eredetű lehet

- E470b zsírsavak magnézium sói - állati eredetű lehet

- E471 zsírsavak mono- és digliceridjei - állati eredetű lehet

- E472a zsírsavak mono- és digliceridjeinek ecetsav-észterei - genetikailag módosított, állati eredetű lehet

- E472b zsírsavak mono- és digliceridjeinek tejsav-észterei - állati eredetű lehet

- E472c zsírsavak mono- és digliceridjeinek citromsav-észterei - állati eredetű lehet

- E472d zsírsavak mono- és digliceridjeinek borkősav-észterei - állati eredetű lehet

- E472e zsírsavak mono- és digliceridjeinek mono- és diacetil-borkősav észterei - állati eredetű lehet

- E472f zsírsavak mono- és digliceridjeinek kevert ecet- és borkősav-észterei - állati eredetű lehet

- E473 zsírsavak szacharóz-észterei - genetikailag módosított, állati eredetű lehet

- E474 szacharogliceridek - állati eredetű lehet

- E475 zsírsavak poliglicerin-észterei - genetikailag módosított, állati eredetű lehet

- E476 poliglicerin-poliricinoleát - genetikailag módosított, állati eredetű lehet

- E477 zsírsavak propán-1, 2-diol és propilén-glikol-észterei - genetikailag módosított, állati eredetű lehet

- E478 tej- és zsírsavak glicerin és propilén-glikol-észterei - állati eredetű lehet

- E479b hőoxidált szójababolaj zsírsavak mono- és digliceridjeivel reagáltatva LGM] - állati eredetű lehet

- E481 nátrium-sztearoil-2-laktilát - állati eredetű lehet

- E482 kalcium-sztearoil-2-laktilát - állati eredetű lehet

- E483 sztearil-tartarát - állati eredetű lehet

- E491 szorbitán-sztearát - genetikailag módosított, állati eredetű lehet

- E492 szorbitán-trisztearát - állati eredetű lehet

- E493 szorbitán-laurát - állati eredetű lehet

- E494 szorbitán-oleát - állati eredetű lehet

- E495 szorbitán-palmitát - állati eredetű lehet

- E500 nátrium-karbonátok (i) nátrium-karbonát (ii) nátrium-hidrogénkarbonát (iii) nátrium-szeszkvikarbonát (i és ii keveréke)

- E501 kálium-karbonátok (i) kálium-karbonát (ii) kálium-hidrogénkarbonát

- E503 ammónium-karbonátok (i) ammónium-karbonát (ii) ammónium-bikarbonát (ammónium-hidrogén-karbonát)

- E504 magnézium-karbonátok (i) magnézium-karbonát (ii) magnézium-bikarbonát (magnézium-hidrogén-karbonát)

- E507 sósav (hidrogén-klorid)

- E508 kálium-klorid

- E509 kalcium-klorid

- E510 ammónium-klorid, ammónia oldat

- E511 magnézium-klorid

- E512 ónklorid

- E513 kénsav

- E514 nátrium-szulfátok (i) nátrium-szulfát (ii) nátrium-biszulfát (nátrium-hidrogén-szulfát)

- E515 kálium-szulfátok (i) kálium-szulfát (ii) kálium-biszulfát (kálium-hidrogén-szulfát)

- E516 kalcium-szulfát

- E517 ammónium-szulfát

- E518 magnézium-szulfát (epsom sók)

- E519 réz(II)-szulfát

- E520 alumínium-szulfát

- E521 alumínium-nátrium-szulfát

- E522 alumínium-kálium-szulfát

- E523 alumínium-ammónium-szulfát

- E524 nátrium-hidroxid

- E525 kálium-hidroxid

- E526 kalcium-hidroxid

- E527 ammónium-hidroxid

- E528 magnézium-hidroxid

- E529 kalcium-oxid

- E530 magnézium-oxid

- E535 nátrium-ferrocianid

- E536 kálium-ferrocianid

- E538 kalcium-ferrocianid

- E540 dikalcium-difoszfát

- E541 nátrium-alumínium-foszfát, savas

- E542 csontfoszfát ÁE]

- E543 kalcium-nátrium-polifoszfát

- E544 kalcium-polifoszfát

- E545 ammónium-polifoszfát

- E550 nátrium-szilikát

- E551 szilícium-dioxid (Silica)

- E552 kalcium-szilikát

- E553a (i) magnézium-szilikát (ii) magnézium-triszilikát

- E553b talkum - allergiát okozhat

- E554 nátrium-alumínium-szilikát

- E555 kálium-alumínium-szilikát

- E556 kalcium-alumínium-szilikát

- E558 bentonit

- E559 alumínium-szilikát (Kaolin)

- E560 kálium-szilikát

- E570 sztearinsav (Fatty acid) - genetikailag módosított, állati eredetű lehet

- E572 magnézium-sztearát, kalcium-sztearát - genetikailag módosított, állati eredetű lehet

- E574 glukoninsav

- E575 glukono-delta-lakton

- E576 nátrium-glukonát

- E577 kálium-glukonát

- E578 kalcium-glukonát

- E579 vas-glukonát

- E585 vas-laktát - állati eredetű lehet

 

E-számok A-tól Z-ig - Ízfokozók

 

- E620 glutaminsav

- E621 nátrium-glutamát (MSG)

- E622 kálium-glutamát - genetikailag módosított lehet

- E623 kalcium-diglutamát - genetikailag módosított lehet

- E624 ammónium-glutamát - genetikailag módosított lehet

- E625 magnézium-diglutamát - genetikailag módosított lehet

- E626 guanilsav

- E627 dinátrium-guanilát, nátrium-guanilát - állati eredetű lehet

- E628 dikálium-guanilát

- E629 kalcium-guanilát

- E630 inozinsav

- E631 dinátrium-inozinát - állati eredetű lehet

- E632 dikálium-inozinát

- E633 kalcium-inozinát

- E634 kalcium-5'-ribonukleotidok

- E635 dinátrium-5'-ribonukleotidok - állati eredetű lehet

- E636 maltol

- E637 etil-maltol

- E640 glicin és nátrium-szója - állati eredetű lehet

 

 E-számok A-tól Z-ig - Édesítőszerek

 

- E900 dimetil-polisziloxán

- E901 méhviasz, sárga és fehér - állati eredetű lehet

- E902 kandelilla viasz - allergiát okozhat

- E903 karnauba viasz - allergiát okozhat

- E904 sellak - állati eredetű lehet

- E905 paraffin

- E905a ásványi olaj

- E905b petrolátum

- E905c mikrokristályos viasz

- E906 benzoe viasz

- E907 kristályos viasz

- E908 arrosviasz

- E910 L-cisztein - állati eredetű

- E912 montánsav észterek

- E913 lanolin, birkagyapjú zsír - állati eredetű

- E914 oxidált polietilénviasz

- E915 kolofán-észter

- E916 kalcium-jodát

- E917 kálium-jodát

- E920 L-cisztein - állati eredetű

- E921 L-cisztein nátrium- és káliumsói, hidrokloridjai - állati eredetű

- E922 kálium-perszulfát

- E923 ammónium-perszulfát

- E924 kálium-bromid

- E925 klór

- E926 klórdioxid

- E927 azo-formamid

- E927b karbamid

- E928 benzoil-peroxid

- E930 kalcium-peroxid

- E938 argon

- E939 hélium

- E940 diklór-difluor-metán - ritkán használt

- E941 nitrogén

- E942 dinitrogén-oxid

- E943a bután

- E943b izobután

- E944 propán

- E948 oxigén

- E949 hidrogén

- E950 aceszulfám K

- E951 aszpartám

- E952 ciklaminsav és ciklamátok (nátrium- és kalciumsó)

- E953 izomalt

- E954 szacharin valamint nátrium-, kálium- és kalciumsói

- E955 szukralóz (Splenda, Altern)

- E957 taumatin

- E959 neoheszperidin dc

- E965 maltit és maltitszirup

- E966 laktit - állti eredetű

- E967 xilit

- E999 quillaja kivonat

- E1103 invertáz

- E1105 lizozim

- E1200 polidextróz

- E1201 polivinilpirrolidon

- E1202 polivinilpolipirrolidon

- E1400 dextrin

- E1401 módosított keményítő

- E1402 bázikusan módosított keményítő

- E1403 fehérített keményítő

- E1404 oxidált keményítő

- E1410 monokeményítő-foszfát

- E1412 dikeményítő-foszfát

- E1413 foszfatált dikeményítő-foszfát

- E1414 acetilált dikeményítő-foszfát

- E1420 acetilált keményítő, mono keményítő acetát

- E1421 acetilált keményítő, mono keményítő acetát

- E1422 acetilált dikeményítő adipát

- E1430 dikeményítő-glicerin

- E1440 hidroxi-propil-keményítő

- E1441 hidroxi-propil-dikeményítő-glicerin

- E1442 hidroxi-propil-dikeményítő-foszfát

- E1450 keményítő-nátriumoctenil-szukcinát

- E1451 acetilált oxidált keményítő

- E1505 trietil-citrát

- E1510 etanon

- E1518 gliceril-triacetát vagy triacetin

- E1520 propilén-glikol

 

 

 

Forrás: http://origo.hu/hazitunder/gasztro/20110609-igy-ertelmezd-az-eszamokat-nem-minden-veszelyes.html

           

 
<< Első < Előző 1 2 Következő > Utolsó >>

2. oldal / 2
A honlapon olvasható gyógyszerekkel kapcsolatos információk nem helyettesíthetik a megfelelő szakember megkeresésének szükségességét betegség fennállása esetén!
Jogi nyilatkozat